Testen van applicaties in de zorg.
De zorgbranche wordt steeds afhankelijker van IT-systemen. Dit zorgt voor toenemende wetgeving en regulering. Testen van zorg-applicaties wordt steeds belangrijker. Maar hoe organiseer je een goed testproces?
Testen wordt steeds belangrijker
Het verlenen van zorg zonder IT-systemen is tegenwoordig ondenkbaar. Tegelijk brengt onze afhankelijkheid van IT-systemen zoals het ZIS, EPD of ECD steeds meer risico's met zich mee. Hoe waterdicht zijn zorg-applicaties en hoe groot is de kans op fouten? Een goed testproces wordt steeds belangrijker om risico's en de kans op verstoringen te verkleinen. Daarnaast is de aantoonbaarheid van een goede uitvoering van het testproces minsten zo belangrijk. Denk aan audits, accountantscontroles en certificeringen.
Privacy en beveiliging zorgsystemen
Beveiliging en privacy zijn onderwerpen die steeds belangrijker worden. De zorgbranche is onderhevig aan strikte wet- en regelgeving met betrekking tot gegevensbescherming, patiëntenrechten en medische ethiek. IT-afdelingen moeten zich inspannen om te voldoen aan deze voorschriften en te zorgen voor naleving.
Dit lijkt een open deur maar helaas gebeurt het nog steeds dat gezondheidsgegevens op straat komen te liggen. Dit kunnen menselijke fouten zijn, datalekken in systemen of kwaadwillende hackers. IT-afdelingen binnen zorgorganisaties moeten voortdurend werken aan het versterken van de beveiliging van systemen, netwerken en apparaten om gegevenslekken en -diefstal te voorkomen.
Een goed testproces stelt je in staat om de zwakke plekken van zorg-applicaties en koppelingen te identificeren. Met de juiste testtooling leg je bevindingen vast en bouw je aan een audit trail. Denk hierbij aan de ISO- en NEN-certificeringen waar je als zorgorganisatie aan moet voldoen.
Goede interoperabiliteit voor uitwisseling gegevens
Een goede interoperabiliteit tussen zorgsystemen van verschillende zorgorganisaties wordt steeds belangrijker de komende jaren. In de zorgsector werken verschillende systemen zoals het ZIS, EPD, ECD en andere applicaties vaak niet goed samen. Het delen van gegevens tussen ziekenhuizen, klinieken en andere zorginstellingen kan daardoor bemoeilijkt worden. IT-afdelingen moeten zich de komende jaren richten op het bevorderen van interoperabiliteit en het creëren van gestandaardiseerde uitwisselingsprotocollen.
Een goed voorbeeld hiervan is de situatie op de Belgische zorgmarkt. Vrijwel onaangekondigd heeft de Belgische overheid zorgorganisaties opgelegd om van de HL7-standaard over te stappen naar de FHIR-standaard. De nieuwe FHIR-standaard is belangrijk voor de verbetering van gegevensuitwisseling tussen zorgorganisaties in België.
De overgang naar een dergelijke standaard heeft nogal een grote impact op de IT-afdelingen van zorgorganisaties. Het brengt risico's met zich mee en een toegenomen kans op fouten. Een degelijk testproces gaat hierbij de sleutel zijn tot een succesvolle transitie.
Toenemende connectiviteit en mobiliteit in de zorg
Naar verwachting gaat de vraag naar connectiviteit en mobiliteit toenemen. Zorgverleners hebben toegang nodig tot patiëntgegevens vanaf verschillende locaties en apparaten. IT-afdelingen moeten zorgen voor veilige mobiele toegang zodat zorgverleners soepel kunnen werken, zonder de privacy en beveiliging in gevaar te brengen.
Daarnaast maakt de zorgbranche gebruik van een breed scala aan technologieën, zoals telemedicine, wearables en Internet of Things (IoT)-apparaten. IT-afdelingen moeten deze technologieën naadloos integreren in de bestaande systemen en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de regelgeving en normen.
Het spreekt voor zich dat ook hiervoor geldt dat goed testen uiterst belangrijk is. Het netwerk breidt zich uit en de kans op fouten en risico's neemt toe. Daarnaast zullen ook gebruikers een risico vormen als het gaat om bescherming van persoonsgegevens. Hoe ga je dat testen?
Hoe kan ik als zorgbedrijf aantonen dat er goed is getest?
Bij nieuwe releases van bedrijfsapplicaties zal het management en de directie verwachten dat er goed wordt getest en dat dit kan worden aangetoond. Ook bij externe audits op het change proces moet worden aangetoond dat er goed is getest. Vaak moet dan zelfs inzichtelijk zijn wie wat heeft goedgekeurd en vrijgegeven voor productie.
Wanneer je gebruik maakt van Testersuite kost het geen tijd om de gewenste rapportages aan te leveren en aan te tonen dat er goed is getest. De testvoortgang en testdekking wordt namelijk automatisch per applicatieonderdeel en/of requirement vastgelegd.
Wil je graag alle stakeholders van de juiste informatie voorzien zonder dat het jou tijd kost? Dan is een degelijke testtool onontbeerlijk.