Let's talk about test... Henk Egberink

August 3, 2020
Henk Egberink, Testmanager.

Henk Egberink, Testmanager.

In deze blogreeks spreken wij met testprofessionals uit diverse branches. Bij Testersuite horen wij graag de diverse visies op het gebied van testen en wat een testprofessionals bezighoudt. Maak in deze editie van Let’s Talk About Test kennis met Henk Egberink, testmanager bij Maastricht UMC+

“Ieder bedrijf is inmiddels een IT-bedrijf”

Even een heads up: Wie is Henk?

Ik ben geboren en getogen in Limburg. Onlangs ben ik de vijftig gepasseerd. Het voelt echter alsof ik aan het begin van mijn carrière sta.

Na het voortgezet onderwijs ben ik in Utrecht gaan studeren aan het conservatorium. Als trombonist heb ik in diverse orkesten gespeeld. Mijn ambitie was een vaste baan in een symfonieorkest maar dat is niet gelukt. Mijn vrouw heeft jarenlang in het Gelders Orkest gezeten. Nu vervult ze een coördinerende functie aan het conservatorium. Zelf speel ik nog piano. Verder heb ik een zoon van 20 en een dochter van 18 die allebei studeren.

Wilde je op de lagere school al testmanager worden?

Uit voorgaande kun je afleiden dat het antwoord nee is. Van testmanagement had ik nog nooit gehoord. Boer worden leek me wel leuk. Lekker buiten bezig zijn. Eigenlijk wist ik niet wat ik wilde. Mijn ouders waren muzikant dus dat pad lag voor de hand.

Hoe ben je in het testvak terecht gekomen?

Ik startte eind jaren negentig als trainee bij VX Company. Tijdens de basisopleiding kwamen alle facetten van IT voorbij. Mijn eerste klus ging ik doen bij de NS in Utrecht als functioneel onderhoudsprogrammeur op Pascal. Je kijkt dan naar de business en luistert naar hun wensen en wat ze aangepast willen hebben. Vervolgens maak je het functioneel ontwerp, bouw je het zelf en test je het ook zelf. Dit heb ik een paar jaar gedaan. Zo leer je alle facetten van systeemontwikkeling.

In die jaren groeide het besef dat gestructureerd testen belangrijk is. Het stond nog in de kinderschoenen. Op de afdeling waar ik op dat moment werkte had nog zelden iemand een testplan gemaakt. VX-Company ging toen een testunit opzetten met mensen die daar affiniteit mee hadden. Omdat ik al wat ouder was (30) en niet echte een hardcore programmeur ben ik het T-Map boek gaan lezen. Vervolgens ben ik als een van de eersten ingestapt in de testunit. Dat was een boeiende tijd.

"In die jaren groeide het besef dat gestructureerd testen belangrijk is"

Mijn eerste testklus was voor het UWV in Amsterdam op het project Wet Walvis. Daar hadden we een keiharde deadline.  Ik zat als tester in een team met een testmanager, drie testcoördinatoren en twintig testers. Heel hiërarchisch. Iedereen kreeg een stukje toebedeeld, helemaal uitgewerkt. Een bijzondere periode in een soort snelkookpan. Op 1 januari ging dat live en toen was het klaar. Het was ook mijn laatste keer als tester.

Daarna werd ik gedetacheerd als testcoördinator/manager. Dit was meer inhoudelijk en gericht op mensen. Het waren meestal omgevingen waar men nog niet echt met testen bezig was. Na VX Company ben ik bij ATOS en vervolgens Ordina terechtgekomen. In vaste dienst heb ik in die periode ook nog kort gewerkt.  Maar ik miste toen de escape die je hebt bij detacheringswerk. Nu heb ik helemaal mijn plek gevonden in vaste dienst bij MUMC+. Ik heb het hier enorm naar mijn zin.

Waar liggen volgens jou de uitdagingen van een testmanager

Laat ik beginnen met te zeggen dat titels als testmanager of testcoördinator mij niet zoveel zeggen. Dit zijn termen uit de beginperiode van T-Map. Ik voel mij testlead van een team testconsultants. De testmanager is een T-Map rol. Mijn coördinatoren en ikzelf zijn soms testmanager binnen een project. Daarnaast zijn we vooral met coaching en advies bezig. Geef het beestje maar een naam.

Oké, nu dat rechtgezet is blijft de vraag staan

We worden nog wel eens gezien als noodzakelijk kwaad. Iedereen vindt testen superbelangrijk. Software is enorm bedrijfskritisch geworden dus dat er getest moet worden is geen discussie meer. Maar testen kost tijd, mankracht en geld. Hierin moet je mensen meekrijgen op een goede manier en in een prettige sfeer. Enerzijds sta je borg voor kwaliteit en aan de andere kant moet je testen laagdrempelig maken om mensen te laten participeren.

Op managementniveau geldt hetzelfde. Het helpt soms als er zaken niet goed gaan. Bijvoorbeeld bij een verstoring of verlies van grip op kwaliteit. Dan kan je inhaken om je meerwaarde te laten zien. Het Management overtuigen is op zich niet moeilijk. Mankracht krijgen is lastiger want dan gaat het geld kosten.

"We worden nog wel eens gezien als noodzakelijk kwaad"

Gelukkig zien we bij acceptatietesten dat veel key-users graag willen meewerken maar dan wel zo efficiënt mogelijk. Dat geeft af en toe een spanningsveld. Anderzijds willen ze soms ook alles testen om een goed gevoel te krijgen. Het managen van dat soort zaken is een mooie uitdaging.

Hoe ga je daar in de praktijk mee om?

Door kleine stapjes te maken. Begin met inzoomen op teams waar ze al met gestructureerd testen bezig zijn. Vandaaruit creëer je een olievlek. Mensen op andere afdelingen kan ik geen zaken opleggen. Door te laten zien wat de voordelen zijn, krijgen meer afdelingen belangstelling.

Mijn algemene indruk is dat er in de zorg een groeiend besef is van het belang van gestructureerd testen. Wel merk ik bij ons dat er een groot verschil in testvolwassenheid is per afdeling. Dat maakt het uitdagend. Zo hebben we themasessies georganiseerd en afdelingen uitgenodigd om te laten zien wat het testvak inhoudt. Dat het een vakgebied is en belangrijk voor kwaliteitsverbetering.

Welke ‘milestones’ heb je behaald bij MUMC+?

Meer zichtbaarheid in ziekenhuis. Daar hebben we veel voor gedaan. Het team is uitgebreid met een aantal goede mensen met een testachtergrond. We hebben nu testprofessionals die uit organisaties komen waar het testen verder is. Zij vallen op in projecten en daardoor vergroot je de zichtbaarheid.

"Het testen is nu onderdeel van het beleidsplan"

Een andere milestone is dat we voor MUMC+ een breed testbeleid hebben opgesteld. Dit is in overleg met het IT-management gedaan. Het testen is nu onderdeel van het beleidsplan. Verder hebben we templates voor de testuitvoer en rapportages gemaakt. De deliverables voor de testers zijn er nu.

Welk probleem lost Testersuite voor jou op?

We zijn in januari begonnen en rollen Testersuite dit jaar uit. We hadden hiervoor al HP ALM. Tien jaar geleden is dat geïntroduceerd bij de implementatie van het EPD. Het was hier vooral een IT-tool en werd niet door de rest van de organisatie gebruikt. Het kreeg weinig draagvlak in de rest van de organisatie. De laagdrempeligheid en gebruiksgemak van Testersuite is de manier om niet-IT-ers mee te nemen in het testproces. De eerste signalen zijn daarvan al merkbaar.

Welke volgende uitdagingen op testgebied liggen er nog bij MUMC+?

De automatisering van het testproces. Veel organisaties worstelen daarmee, wij ook. We zijn nu eerst stapjes aan het zetten qua testvolwassenheid. Als we dat op orde hebben gaan we kijken waar automatisering toegevoegde waarde kan bieden.

Door covid-19 is er ook behoefte aan snelle trajecten waardoor we als IT minder waterval worden. Dit betekent dat we meer naar agile, multidisciplinair, en riskbased werken toegaan.

Ben jij het ermee eens dat je niet alles geautomatiseerd kunt testen?

"Het gaat vaker niet goed dan wel goed"

In mijn carrière heb ik veel halfslachtige geautomatiseerde trajecten gezien. Men realiseert zich niet (ook op managementniveau niet) dat het beheer hiervan tijd en geld kost. Het gaat vaker niet goed dan wel goed. Tot nu toe heb ik dat niet vaak goed zien vliegen. Het kan toegevoegde waarde hebben als het goed wordt neergezet.

Een kritische vraag van het Testersuite team. Waar zie jij kans voor verbetering?

We vinden de interface van Testersuite intuïtief en laagdrempelig. Hier en daar kan het nog net even beter of kan er een klikje af. Ik vind het goed dat jullie luisteren naar je klanten.

Hoe ziet de toekomst eruit voor de testmanager?

Gestructureerd testen en testen als vakgebied wordt alleen maar belangrijker. Ieder bedrijf is inmiddels een IT-bedrijf. De afhankelijkheid van IT wordt steeds groter. Het testen zal toenemen. Ook in agile en devops omgevingen. Er is niet één type testmanager maar de rol in welke vorm dan ook zal blijven.

Wat is jouw advies aan andere testprofessionals?

Of je ergens in vaste dienst zit of gedetacheerd bent, kijk goed binnen je organisatie naar wat de behoefte en het niveau is. Ga niet je eigen verhaal uitrollen maar ga situationeel te werk. Dan kan je het meeste bereiken.

Wil je nog iets kwijt?

We zijn best kritisch in ons team. Met vier man met veel ervaring maar vinden we het gemak van Testersuite prettig. Daarnaast is het een Nederlands bedrijf en is het makkelijk contact leggen met jullie.

Let’s talk about test!

Heb jij ook interessante ervaringen in het testvak die je wilt delen? Let's talk!

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten

Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.