Tester
Tests specificeren en uitvoeren.
Ontbreekt de testbasis voor het specificeren van tests? Heb je geen goede tool voor het opstellen van testgevallen? Kost het uitvoeren van tests veel tijd? Gebeurt de registratie van bevindingen niet in de tool waar je mee test? Dan wordt het tijd om Testersuite eens te ontdekken!
Gebruik een goede testtool!
Wanneer je professioneel tester bent dan hoeven we niet uit te leggen wat de toegevoegde waarde van een testtool is. Of het nou gaat om het specificeren van testgevallen of het uitvoeren van tests. Of om het vastleggen van testresultaten en het snel registreren van testbevindingen. Daarvoor wil je natuurlijk gebruik maken van een gebruiksvriendelijke tool zodat je snel kan werken en alles overzichtelijk bij elkaar hebt.
Er is geen goede testbasis
Een belangrijke voorwaarde voor het specificeren van testgevallen is een goede testbasis. Bijvoorbeeld in de vorm van requirements, user stories, workflows of functionele ontwerpen. De testbasis beschrijft de gewenste werking of inrichting van bijvoorbeeld maatwerk-software of standaardapplicaties. Door te testen moet die gewenste werking worden aangetoond.
Wanneer jou wordt gevraagd om testgevallen te specificeren, ga jij vanzelfsprekend eerst op zoek naar de testbasis. Dan blijkt vaak dat er geen goede testbasis is, of nog erger, dat de testbasis volledig ontbreekt. Omdat het testobject al snel wordt opgeleverd, is er geen tijd meer om de gewenste testbasis op te stellen en aan te leveren. Zo goed en zo kwaad als het gaat, ga je dan toch maar aan de slag met het specificeren van testgevallen...
Testers moeten natuurlijk veel vroeger in het traject worden betrokken. Zodoende stimuleren ze dat er een testbasis komt die geschikt is voor het specificeren van testgevallen. Dit veel voorkomende probleem gaat natuurlijk niet alleen worden opgelost door het gebruik van een tool zoals Testersuite. Het helpt echter wel wanneer de testbasis centraal wordt vastgelegd. In Testersuite kun je bijvoorbeeld requirements opstellen en koppelen aan de testobjecten waar ze betrekking op hebben.
Ervaar zelf het gemak waarmee je een goede testbasis in Testersuite vastlegt en gebruikt.
Specificeren van testgevallen is bewerkelijk
Voor het specificeren van testgevallen wordt in de praktijk veel gebruik gemaakt van Excel. Logisch want bij de meeste organisaties is Excel voorhanden, de meeste medewerkers zijn bekend met Excel en het is een zeer flexibele tool. Een prima tool dus om logische testgevallen op te stellen en deze fysiek uit te werken in teststappen. Of om bijvoorbeeld een matrix met testgevallen te maken op basis van de data-combinatie-test. Er zijn echter ook beperkingen wanneer de tests in Excel worden uitgewerkt.
Wanneer je een onderhoudsvriendelijke testset wilt opbouwen, is het verstandig om de testcases te definiëren als ‘bouwblokjes’ voor proces- of ketentesten. In Testersuite is het mogelijk om testcases te combineren in testscenario’s. Een testcase wordt dan gebruikt in meerdere testscenario’s. Wanneer je dit met gekoppelde Excel bestanden voor elkaar probeert te krijgen, wordt de testset al snel erg bewerkelijk en onoverzichtelijk.
Voor de traceerbaarheid wil je de testgevallen natuurlijk koppelen aan de testobjecten of requirements waar ze betrekking op hebben. Wanneer de testgevallen in Excel zijn opgesteld, dan wordt het erg complex om relaties te leggen naar de testobjecten en/of requirements die worden getest. In Testersuite specificeer je de testgevallen direct bij de testobjecten of requirements waar ze bij horen.
Vaak wil je aan testcases of aan teststappen bestanden of screenshots koppelen. Bij het uitvoeren van de testcases moeten deze bijlagen dan beschikbaar zijn. In Testersuite is dit heel eenvoudig, in Excel is dit erg lastig.
Kortom, voor het specificeren van testgevallen kan Excel in eerste instantie een prima tool zijn. Wil je echter een goed gestructureerde en onderhoudsvriendelijke testset opbouwen? Importeer dan de testgevallen die in Excel zijn opgesteld in Testersuite en verrijk de testset met testscenario’s, bijlages en relaties naar testobjecten en requirements.
Testen en registreren van resultaten is omslachtig
Na het specificeren van testgevallen worden de tests door testers uitgevoerd. Wanneer de testgevallen in Excel zijn opgesteld dan moeten de testresultaten in diezelfde Excel-bestanden worden vastgelegd. Voor een klein aantal tests is dat nog prima te doen. Wanneer het echter om meer tests gaat, en er ook nog eens business-testers betrokken zijn, dan wordt het registreren van testresultaten al snel erg tijdrovend en foutgevoelig.
De oplossing hiervoor is om het specificeren en het uitvoeren van de testgevallen los te trekken. In Testersuite maak je heel eenvoudig testruns aan met de testgevallen die moeten worden uitgevoerd. Tijdens het uitvoeren van de tests kan op teststap-niveau worden aangegeven wat het resultaat is. Daarnaast kan een tester bestanden of screenshots aan het resultaat van de teststap koppelen. En is het resultaat van een teststap NIET OK, dan wordt direct de mogelijkheid geboden om een testbevinding te maken bij de betreffende teststap.
Ervaar ook het gemak van het uitvoeren van testgevallen in Testersuite!
Registreren van bevindingen is tijdrovend
Registreren van testbevindingen tijdens het testen is vaak erg tijdrovend. Je wilt een goede beschrijving geven van de uitgevoerde handelingen, het verwachte resultaat en het werkelijke resultaat. Daarnaast wil je meestal screenshots toevoegen én bewerken. Dit alles om ervoor te zorgen dat degene die de bevinding moet oplossen het probleem kan reproduceren.
In Testersuite is het registreren van testbevindingen erg eenvoudig. Tijdens het uitvoeren van de tests, maak je direct bevindingen aan. De testcase, inclusief de teststappen worden automatisch aan de bevinding toegevoegd. Daarnaast wordt het testobject of de requirement waar de bevinding betrekking op heeft, automatisch in de bevinding gezet. De tester kan direct screenshots plakken vanaf het klembord en bewerken in Testersuite.
Ervaar ook het gemak waarmee bevindingen geregistreerd kunnen worden in Testersuite. We laten je graag een keer zien hoe dit werkt.
Ik wil vrijblijvend een demo plannen
Wat onze klanten zeggen...
Krachtige functionaliteiten
Start testtrajecten en importeer testproducten, requirements of release notes
Ontwerp nieuwe testcases, haal testcases op uit de regressie testset of importeer bestaande Excel testcases
Plan de testuitvoering, wijs testers toe en informeer de testers automatisch met behulp van de workflow functie
Registreer bevindingen, coördineer centraal de afhandeling en stroomlijn de samenwerking met behulp van automatische workflows
Rapporteer over de testvoortgang, de testresultaten en informeer eenvoudig stakeholders
Wil jij ook jouw testproces verbeteren?
Tips om aan de slag te gaan
Start gratis
Testersuite FREE is volledig gratis voor maximaal 5 gebruikers.
Begin klein
Maak een aantal testgevallen en voer wat testruns uit. Registreer de bevindingen.
Overtuig het management
Laat zien hoe Testersuite binnen jouw organisatie testen eenvoudiger maakt.