De FHIR standaard voor zorgorganisaties in België

July 14, 2023

Wat is de FHIR standaard?

De boodschap van de Belgische Overheid aan zorginstellingen om de huidige HL7 standaard aan te passen naar de opkomende FHIR standaard kwam nogal abrupt. Veel Belgische ziekenhuizen zoeken naar de juiste wijze om deze transitie in goede banen te leiden. Daarbij is testen van de systemen tijdens en na de transitie een cruciaal onderdeel. De vraag is nu hoe je als testmanager van een ziekenhuizen in België dit gaan organiseren?

FHIR vs. HL7

Wat is HL7 en FHIR eigenlijk? De standaarden HL7 (Health Level Seven) en FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources) worden gebruikt in de gezondheidszorg om de uitwisseling van medische gegevens tussen systemen mogelijk te maken. De standaarden verschillen op de volgende wijze van elkaar:

  • HL7 is een communicatie-protocol dat de structuur en het formaat van berichten definieert. Hierdoor kunnen verschillende systemen op een gestandaardiseerde manier met elkaar communiceren.
  • FHIR is een opkomende standaard die is ontwikkeld door HL7 International. FHIR bouwt voort op de sterke punten van eerdere HL7-standaarden. De standaard maakt gebruik van moderne web-technologieën zoals RESTful API's en JSON om de uitwisseling van gezondheidsgegevens te vergemakkelijken.

De FHIR standaard heeft als voordelen ten opzichte van HL7 dat deze gemakkelijker is te implementeren, schaalbaarder is en beter geschikt is voor moderne webgebaseerde toepassingen en mobiele apparaten.

Testen is belangrijk bij transitie naar FHIR

Het is essentieel voor ziekenhuizen in België om tijdens en na de overgang naar FHIR zorgvuldig te testen. Goed testen van de FHIR-implementatie zorgt voor tijdige fout opsporing en verkleining van risico's. Een degelijk testproces is onmisbaar voor een soepele overgang van HL7 naar FHIR. Hoe verloopt zo'n testproces nu in grote lijnen:

  • Identificatie van technische problemen: Tijdens het testen komen technische problemen of bugs bij de implementatie van FHIR aan het licht. Deze problemen moeten tijdig worden opgelost.
  • Verificatie van de interoperabiliteit: FHIR is bedoeld om interoperabiliteit tussen verschillende systemen mogelijk te maken. Tijdige foutopsporing zorgt voor een verkleining van de kans op verstoringen van de interoperabiliteit van de systemen.
  • Evalueren van systeemprestaties: FHIR-implementaties kunnen van invloed zijn op de prestaties van systemen, met name bij grote hoeveelheden gegevensuitwisseling. Door het testen van de FHIR-implementatie kunnen ziekenhuizen de systeemprestaties evalueren.
  • Validatie van gegevens en kwaliteitscontrole: Het testen van FHIR-implementaties stelt ziekenhuizen in staat om de gegevens en kwaliteitscontrole-processen te valideren. Zo weet men of de gegevens op de juiste manier worden gevalideerd en of er voldoende controles zijn ingebouwd om de kwaliteit van de gegevens te waarborgen.
  • Training en gebruikersacceptatie: Door het testen van FHIR-implementaties wordt het personeel getraind in het gebruik van de nieuwe standaard. Dit helpt bij het bevorderen van gebruikersacceptatie en zorgt ervoor dat men vertrouwd is met de nieuwe workflows en processen die met FHIR samenhangen.

FHIR overgang testen met Testersuite

Het testen bij de overgang naar FHIR biedt ziekenhuizen de mogelijkheid om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren en op te lossen. Hierbij is het de vraag of de term ‘vroegtijdig’ op zijn plaats is daar er door de Belgische Overheid gesproken wordt van een deadline eind 2023. Het is dan ook uiterst belangrijk om grip en controle op het testproces te hebben naast een eenvoudige uitvoering van het testproces.

Met Testersuite zet je op eenvoudige wijze een testproces neer, voer je snel testcases uit en rapporteer je makkelijk naar de stakeholders. Tal van ziekenhuizen en zorginstellingen in België en Nederland hebben de voordelen van Testersuite inmiddels ervaren. De Testersuite consultants helpen ook graag het testproces rond de FHIR-transitie goed neer te zetten.

Vrijblijvend advies

Wil je meer weten over hoe Testersuite jou kan helpen bij de transitie naar FHIR? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek of een vrijblijvende demo met ons in. We helpen je graag verder.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Maak testen voor iedereen eenvoudig met onze slimme cloud tool.
Demo inplannen
Of start nu gratis
en ontdek direct de voordelen!

Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.