Let's talk about test... Amber Groenendijk

January 9, 2025
Amber Groenendijk, Testcoördinator.

In de blogreeks Let's talk about test... lezen we graag de diverse ervaringen en visies van test-professionals op het gebied van testen en softwarekwaliteit. Deze keer maak je kennis met Amber Groenendijk, testcoördinator bij Erasmus MC.

"De grootste fout die je kan maken als beginnend tester is te denken dat mensen weten wat testen is."

Wie is Amber?

Met die vraag kan je alle kanten op, haha. Ik ben testcoördinator bij Erasmus MC en ben opgegroeid in Rotterdam. Inmiddels woon ik samen met mijn verloofde en vier konijntjes in Rhoon.

Konijntjes?

Ja dat is mijn passie. Ik heb ooit twee konijntjes uit het dierenasiel opgehaald. Al heel snel kwamen ook nummer drie en nummer vier erbij. Ik ga nu een opleiding doen voor konijnentrimmer. Lijkt me erg leuk om dit als hobby erbij te doen.

Waarom konijnentrimmer?

Eén van de konijnen is een langharig konijn en die moet iedere zes weken getrimd worden. Zo is het idee om konijnentrimmer te worden ontstaan.

Wilde je op de lagere school al testcoördinator worden?

Nee, ik wilde dierenarts worden. Maar ook rechercheur en schrijver. Zoals je ziet is dat allemaal niet gelukt.

Dierenarts? Vandaar dus die konijnen?

Het leek me leuk geneeskunde te doen maar tegelijk vond ik het ook eng. Met dieren had ik dat minder dus daaruit ontstond het idee om dierenarts te worden. Eigenlijk vind ik alle dieren leuk. In mijn jeugd waren dat vooral paarden en katten. De liefde voor konijnen kwam pas later.

Hoe ben je in het testvak terecht gekomen?

Ik heb in Wageningen gestudeerd aan de WUR. Daar heb ik mijn master in moleculaire voeding en toxicologie behaald. Als gevolg daarvan ben ik bij TNO terecht gekomen. Daar heb ik bijna twee jaar gewerkt als wetenschapper. Door budgetcuts werd mijn contract niet verlengd. Ik heb toen lang gezocht naar wat ik eigenlijk wilde doen en tal van vacatures bekeken.

De IT leek me erg interessant en het is iets wat ook steeds belangrijker wordt. Via YoungCapital ben ik een traineeship DevOps gestart en heb diverse IT-certificaten die veel gevraagd worden behaald.  

En wanneer kwam je in aanraking met testen?

Mijn eerste opdracht in de IT was bij een bedrijf in Dordrecht. Mijn werkzaamheden bestonden voornamelijk uit development. Dit was niet echt iets voor mij. Het was te veel focus op één specifiek onderdeel.

De andere kant van IT, het testen van applicaties, leek mij wat luchtiger en breder. Je bent dan niet met één stuk code bezig maar meer met een brede kijk op IT. Uiteindelijk ben ik via YoungCapital bij Erasmus MC terechtgekomen. Dat was aan het begin van de coronaperiode wat heel vreemd was. Iedereen moest namelijk thuiswerken. Daar ben ik begonnen in de rol van testcoördinator, inmiddels alweer ruim vier jaar geleden. Als je erover nadenkt is het eigenlijk vreemd dat er naast interne opleidingen geen mogelijkheid bestaat om testmanagement te gaan studeren.

Hoe beschrijf jij de cultuur binnen Erasmus ten aanzien van testen?

Dat verschilt enorm per team. Als testcoördinatoren zweven we boven de teams. Bepaalde teams zijn heel erg gewend aan testen en zijn test-minded. Andere teams zijn wat technischer (bijv. infra). Die zijn weer minder test-minded. Aan dergelijke teams moeten we wat meer aandacht geven, aansporen en begeleiden.

Waarom is dat zo?

Niet ieder team werkt met het eindproduct in directe zin. Dan is er een focus op technische zaken, wat ze goed onder controle hebben. Daardoor zien ze minder het belang van testen in als groter geheel.

De testcultuur is dus redelijk goed bij Erasmus MC?

Het is groeiende. We worden nog wel vaak te laat ingezet. Een projectleider komt dan in de eindfase van een project naar ons toe. Wij stappen echter liever eerder in een project in. Zodoende kan je bij requirements alvast testcases bedenken. Dit vormt de basis voor latere testuitvoering. Wanneer dit aan het eind van het project gedaan moet worden, is er ineens haast bij. Dan is er onvoldoende tijd goed te testen en bevindingen op te lossen. Hierdoor wordt dan de livegang uitgesteld of gaat men live en accepteert men de risico’s. Dit is niet altijd verstandig.

Wat is jullie rol ten aanzien van de testcultuur?

Wij vormen een eigen team binnen IT van vier personen onder de IT-manager informatiemanagement. Om meer duidelijkheid te creëren heet ons team nu Testcoaching & Advies team. Voorheen werden we het testteam genoemd waardoor men dacht dat wij testers zijn. Daarom hebben we het aangepast zodat duidelijk is dat we niet zelf de testuitvoer doen.

Welke milestone heb je bereikt bij Erasmus MC

Wat een hele belangrijke maatstaf is geweest is de introductie van een hele goede testmanagement-tool waarmee iedereen uit de voeten kan. Niet alleen gericht op het testen van HiX maar voor meerdere projecten waar getest moet worden. We hebben nu twaalf verschillende omgevingen in Testersuite. Het helpt ons als coördinatoren en ook projectleiders en de mensen die testen om overzicht te hebben op projecten.

Hoe helpt het de mensen die testen?

In het HiX-project hebben ze heel goed overzicht welke relaese-notes er zijn, waar ze voor zijn, voor wie ze zijn en wat de status is. Als er bevindingen zijn dan worden die goed opgevolgd omdat de testers goed weten wat de status van een bevinding is. Je hebt de informatie in een oogopslag.

Een andere milestone is de realisatie van testautomatisering voor het HiX deel. Dit doen we met ICTestautomation. Dit gaan we koppelen met Testersuite. Daar hebben we al contact over met beide partijen.

Wat heeft Testersuite gebracht voor Erasmus MC?

Vooral structuur en dat we alles centraal in één omgeving hebben staan. Van testontwerp tot bevindingen-registratie. Die structuur geeft duidelijkheid. Ook het gebruiksgemak van Testersuite is ideaal. Zelfs mensen die niet regelmatig testen kunnen prima met Testersuite werken en testcases uitvoeren.

Ook artsen kijken in Testersuite mee naar de release-notes. Dit is nog groeiende. Zo weten artsen wat er wijzigt in HiX qua functionaliteit en wat dit voor ze betekent.

Hoe kijken artsen dan mee in Testersuite?

We maken in ieder testtraject specifiek voor artsen een apart product aan in de productenboom. Hierin staan nieuwe functionaliteiten en taken op basis van de release-notes.

Welke voordelen biedt de artsen dat?

Ze kunnen dan op de acceptatie-omgeving alvast zelf gaan testen en fouten en bevindingen melden. Dit melden ze aan de functioneel-beheerders en die maken de bevindingen aan in Testersuite. Maar de artsen mogen dat ook zelf direct doen in Testersuite.

Wat kom jij zoal tegen als testcoördinator in testtrajecten?

Soms hebben bevindingen een vage titel en/of alleen een bijlage met afbeelding. Er is dan niet goed vastgelegd wat de bevinding inhoudt en welke stappen men heeft gevolgd. De effort is goed maar het is het dan net niet. Ik heb dan zoiets van, beschrijf het even. Er zijn ook teams die dat wel goed doen.

Hoe zie jij de toekomst van het testvak?

Ik denk dat we steeds meer gaan automatiseren. De komst van AI kan helpen ons leven gemakkelijker te maken. Wij voorzien ook dat ziekenhuizen meer gaan inzetten op het testen van performance én het meten van performance.

Waarom is performance belangrijk voor de toekomst?

De HiX-productieomgeving vergt veel van de performance. Het is erg vervelend als een patiënt lang moet wachten voordat een baliemedewerker een dossier heeft gevonden. Opstarten duurt soms lang. Als we dat in kaart kunnen brengen door de performance te testen, dan geeft dat de mogelijkheid dit terug te koppelen naar de leverancier. Zij kunnen dit dan oplossen.

Welke rol zie jij voor handmatig testen in toekomst?

Ik denk dat handmatig testen altijd een rol blijft spelen. Je moet altijd testcases bouwen en controleren. Testautomation is daarbij erg hulpvol omdat je met minder mensen steeds meer moet doen. Handmatig testen, AI en testautomation gaan naast elkaar bestaan.

Alle testscripts die wij gebruiken in onze testautomation-tool zijn gebaseerd op testcases in Testersuite. Wanneer een automation-tool niet werkt omdat het script niet meer volstaat, vallen we terug op Testersuite.

Het zou wel heel interessant zijn als je AI vraagt een testscript te maken voor een specifieke functionaliteit.

Wat is jouw advies aan andere ziekenhuizen ten aanzien van testen?

Zorg dat je een gestructureerd testproces opzet. Begin daarmee. Als je gaat testen is het verstandig om vooral risico gebaseerd te testen. Leg dat vast in je testproces. Je hoeft en kan niet alles testen.

Het is handig laagdrempelig informatie over testen binnen je organisatie te delen. Zo krijg je de organisatie mee. Testen is geen rocket-science, het kost alleen wat tijd. Die tijd en effort betaalt zich vanzelf terug doordat je minder risico’s en fouten hebt en dus minder productieverstoringen.

Begin vooral klein. Ga persoonlijk eens naast mensen zitten die moeten testen. Ga samen een testje schrijven om te laten zien dat het helemaal niet moeilijk is. In het begin kost het wat tijd maar als je klein begint is dit prima te doen. Zo kan je de testcultuur uiteindelijk laten groeien.

Wat is je advies aan iemand die tester wil worden?

Zorg ervoor dat je jouw organisatie goed leert kennen. Weet waar je de juiste personen kan vinden en hoe je ze met elkaar moet verbinden. Het leggen van verbindingen is dus uitermate belangrijk om zo draagvlak te creëren voor het testproces.

De grootste fout die je kan maken als beginnend tester is te denken dat mensen weten wat testen is. Of denken dat men weet wat een testscript of testcase is. Zorg dat je weet waar je het met elkaar over hebt. Spreek met elkaar dezelfde taal en toets dit.

Wil je verder nog iets kwijt?

De Testersuite user events zijn helemaal geweldig. Alleen dat is al een reden om met Testersuite te starten. De connecties met andere gebruikers, het sparren en de presentaties die worden gegeven zijn erg waardevol. En dat altijd weer op een inspirerende locatie.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Maak testen voor iedereen eenvoudig met onze slimme cloud tool.
Demo inplannen
Of start nu gratis
en ontdek direct de voordelen!

Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.