Testen binnen je project. Eerst de tool dan het testproces?

July 19, 2024

Als projectmanager heeft jouw opdrachtgever hoge kwaliteitseisen gesteld aan jouw IT-project. Het is dus belangrijk dat de gebruikersorganisatie de software goed test. Echter, de tijdsdruk die het project met zich meebrengt zorgt ervoor dat je geen ruimte ziet om een goede testtool aan te schaffen. Maar is dit eigenlijk wel zo?

In deze blog:

Een mooie testtool, maar…

Dit is een veel gehoord excuus: “Het is een mooie tool maar gezien de tijdsdruk gaan we na het project pas over tot de aanschaf ervan.” Uit ervaring weten we dat er zich dan tegen die tijd weer een nieuw project heeft aangediend. Ook daar is er weer sprake van een hoge tijdsdruk.

Uiteindelijk wordt de testtool niet aangeschaft. Het gevolg daarvan is onvoldoende zicht en grip op kwaliteit, onduidelijkheid ten aanzien van de risico’s en een grote kans op een scope creep.

Beter testen

Natuurlijk weten de meeste organisaties dat testen van applicaties beter kan en beter moet. Vaak ontbreekt er samenhang en overzicht ten aanzien van het testproces. Iedereen doet het op zijn eigen manier en het lijkt erop alsof het testen steeds weer opnieuw moet worden uitgevonden.

Tegelijk worden IT-omgevingen meer en meer complex. Hierdoor is de impact van fouten enorm groot. En wanneer een project is afgerond neemt het aantal risico's en kansen op fouten gewoon toe. Immers, nieuwe releases dienen zich steeds vaker en sneller aan. Bij gebrek aan overzicht en samenhang is dus de kans groot dat risico’s en fouten worden meegenomen naar een volgende release. Testen blijft dus ook belangrijk nadat het project is opgeleverd.

Bewustwording beter testen

Bewustwording ten aanzien van beter testen is natuurlijk een opendeur. Dat is vaak wel duidelijk. Waar het met name om draait is de urgentie om mensen ervan bewust te maken dat testproces-verbetering binnen projecten mogelijk is.

Sterker nog, wanneer dit op de goede manier wordt aangepakt, is het zelfs mogelijk direct tijd te besparen op het project. Als mensen binnen jouw project zich hiervan bewust zijn, is er meer bereidheid te veranderen. Ditzelfde geldt voor de stakeholders van jouw project.

Eerst de tool dan het proces?

Vaak wordt er bij projecten gedacht dat het testproces eerst volledig helder moet zijn. Daarna wordt er naar een geschikte testtool gezocht. Dit is een plausibele gedachte.

Maar de praktijk is anders. Want zoals eerder al aangegeven denkt men vaak dat er geen tijd en ruimte binnen het project is om hiermee bezig te gaan. De praktijk laat echter het tegenovergestelde zien. Sterker nog, het verbeteren van je testproces binnen het project levert zelfs tijdswinst op.

Het inrichten van het testproces, de testorganisatie en de inrichting van een testtool gaan namelijk hand in hand. Een voorwaarde hierbij is dan wel dat de testtool gebaseerd is op best practices. Dat verzekert je ervan dat het testproces voor een groot deel al gedefinieerd is in de testtool.

Een ander belangrijk punt is dat de testtool configureerbaar is. Zodoende kan er aan finetuning gedaan worden, gericht op de werkwijze van de organisatie. Het zal geen verrassing zijn dat een testtool als Testersuite gebaseerd is op best practices en volledig configureerbaar is. Binnen een dag ben je volledig up-and-running in Testersuite.

Nog een tool erbij?

Het is dus prima mogelijk om zowel bij een nieuw project of lopend project te starten met een testtool. Hierbij is er nog wel een andere hindernis te nemen. Namelijk weerstand binnen de organisatie en bij projectleden tegen nog een tool erbij.

Volkomen begrijpelijk. Mensen zien gelijk beren op de weg zoals saaie tijdrovende trainingen en gewenning aan de tool. Echter, wanneer blijkt dat het opleiden van gebruikers niet nodig is omdat de tool dusdanig intuïtief werkt verdwijnen deze argumenten als sneeuw voor de zon. Dit is precies waar de kracht van Testersuite ligt.

Importeren scripts Excel

Wanneer je dan eindelijk de weg hebt vrijgemaakt voor de aanschaf van een testtool voor je project, komt de volgende dwarsligger. Want wat ga je doen met bestaande testscripts in Excel? Opnieuw invoeren in de testtool zien mensen vaak niet zitten.

Dit probleem is echter makkelijk te verhelpen in Testersuite. Bestaande testscripts kunnen namelijk eenvoudig geïmporteerd worden in Testersuite. De gebruikersvriendelijke importfunctie voor het importeren van testscripts in Testersuite helpt je hierbij.

Klein beginnen, direct in je project

Het argument dat er geen tijd, ruimte en capaciteit is binnen een project om met een testtool te starten staat niet meer overeind. Sterker nog, een project is juist het ideale moment om te beginnen met een tool als Testersuite. Het levert je direct tijdwinst op!

Zoals aangegeven is de voorwaarde dan wel dat de testtool snel kan worden ingericht en mensen in het project er direct mee aan de slag kunnen. Gebruik in eerste instantie de voor jouw project belangrijkste functionaliteiten van de testtool.

Overtuig het management

Heb je te maken met een management wat ook wat vindt van de aanschaf van een nieuwe tool? Begin dan gewoon met de gratis versie van Testersuite. Zet je testproces op binnen het project. Zodra je dit hebt ingericht en de resultaten zijn zichtbaar, gebruik dit dan als een soort van proof of concept richting je management.

En misschien wel het allerbelangrijkste advies: Begin klein om uiteindelijk groots te eindigen! Onze consultants helpen je hier graag bij!

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Maak testen voor iedereen eenvoudig met onze slimme cloud tool.
Demo inplannen
Of start nu gratis
en ontdek direct de voordelen!

Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.