Maak testprocesverbetering niet moeilijker dan het is

August 1, 2019

Veel organisaties realiseren zich dat het testen van systemen beter kan en moet. Er wordt veel getest maar er is geen samenhang, het overzicht ontbreekt en er leeft het gevoel dat het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden. En dat terwijl de IT-omgeving snel complexer wordt, de impact van fouten enorm groot kan zijn en wijzigingen steeds vaker en sneller worden doorgevoerd.

Testen moet beter

Het testen moet beter, dat is vaak wel duidelijk. Maar hoe pak je dit aan, waar ga je beginnen en hoe krijg je de organisatie mee? In deze blog geven we antwoord op deze vragen en leggen we uit waarom je testproces-verbetering niet moeilijker moet maken dan het is.

person-holding-a-chalk-in-front-of-the-chalk-board

Creëer bewustwording

Om te beginnen is het belangrijk bewustwording te creëren. En dan bedoelen we niet de bewustwording dat het belangrijk is het testproces te verbeteren. Dat is vaak wel duidelijk. We doelen op het belang mensen ervan bewust te maken dat het mogelijk is het testproces te verbeteren zonder dat het heel veel extra tijd gaat kosten. Wanneer dit op de goede manier wordt aangepakt, is het zelfs mogelijk direct tijd te besparen. Als mensen zich hier bewust van zijn dan is er meer bereidheid te veranderen.

Eerst het proces en dan de tool?

Veel organisaties zijn van mening dat bij de verbetering van het testproces, eerst het proces volledig helder moet zijn voordat naar een geschikte tool kan worden gezocht. Klinkt logisch, maar dit is toch niet de beste aanvliegroute. Het inrichten van het testproces, de testorganisatie en de inrichting van een testtool gaan namelijk hand in hand. Voorwaarde is dan wel dat de testtool gebaseerd is op best practices. Hiermee is het testproces voor een groot deel al voorgedefinieerd in de tool. Om de tool te fine tunen op de werkwijze van de organisatie, dient het mogelijk te zijn de tool te configureren. Voorbeeld: Testersuite is gebaseerd op best practices en is daarnaast volledig configureerbaar.

Kom uit de ‘Excel fase’

Vaak wordt er voor het maken van testscripts, testrapportages en dergelijke gebruik gemaakt van Excel (en Word). Dat ligt ook voor de hand want Excel is een tool die meestal beschikbaar is en de mensen zijn gewend ermee te werken. Echter, wanneer je het testproces wilt verbeteren en je medewerkers vraagt op een bepaalde manier te gaan werken, dan is het niet verstandig dit proces met Excel- en Word-documenten te ondersteunen. Het testproces wordt dan wel beschreven maar implementeren en borgen van het proces is lastig. Excel en Word zijn per definitie geen geschikte tools om een proces te borgen. Wanneer je dat toch probeert is de kans groot dat mensen gaan afhaken omdat het allemaal erg bewerkelijk is. Je krijgt maar één keer de kans op een eerste indruk! Dus introduceer direct een professionele tool en sla de ‘Excel-fase’ over!

Weer een nieuwe tool?

Wanneer er bij de verbetering van het testproces een testtool wordt geïntroduceerd, ontstaat er vaak weerstand. Dat is begrijpelijk. Mensen hebben het idee dat ze opnieuw moeten leren werken met een nieuwe tool. Dit betekent opleidingen volgen en in de praktijk wennen aan een nieuwe tool. Maar wat nou als er een tool is die dusdanig intuïtief werkt dat het opleiden van gebruikers niet nodig is? Een tool waar gebruikers heel snel aan kunnen wennen, ook als er niet dagelijks met de tool wordt gewerkt. Dit is precies waar de kracht van Testersuite ligt.

Het blijkt in de praktijk dat Testersuite heel snel wordt geaccepteerd, ook omdat het direct het werk van testers makkelijker maakt. Een voorbeeld daarvan is de mogelijkheid bij het registreren van testbevindingen direct screen shots toe te voegen én te bewerken. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid gebruikers automatische triggers te sturen wanneer ze kunnen starten met testen of wanneer ze testbevindingen kunnen hertesten.

Wanneer er al Excel testscripts zijn dan zien mensen het vaak niet zitten met een andere tool te gaan werken omdat ze dan de bestaande testscripts moeten gaan invoeren. Dit probleem is echter verholpen als bestaande testscripts geïmporteerd kunnen worden in de nieuwe tool. Testersuite heeft een zeer gebruikersvriendelijke importfunctie voor het importeren van testscripts.

Begin klein en direct in de praktijk

Vaak wordt de introductie van een testtool uitgesteld omdat er geen tijd is i.v.m. projecten. Terwijl dit juist het ideale moment is om te beginnen met een tool als Testersuite. En het levert direct tijdwinst op! In de meeste IT projecten wordt veel getest en dat is de uitgelezen kans met een goede testtool te gaan werken. Voorwaarde is dan wel dat de tool snel kan worden ingericht en mensen in het project er direct mee aan de slag kunnen. Ook is het aan te raden met de belangrijkste functionaliteiten van de tool te starten. Testersuite biedt ook deze flexibiliteit.

Toon in de praktijk aan dat het werkt

Het management vindt natuurlijk ook wel iets van de aanschaf van een nieuwe tool. Er moet budget worden vrijgemaakt en dus moet er een business case worden opgesteld. Maar wanneer de tool zeer betaalbaar is en er gestart kan worden met een gratis versie van de tool dan is deze hobbel ook prima te nemen. Testersuite FREE ondersteunt het hele testproces van het maken en uitvoeren van testcases tot het registreren van testbevindingen. Met maximaal vijf gebruikers kun je in de praktijk aantonen wat de toegevoegde waarde is van een goede testtool. Vervolgens is het een stuk eenvoudiger het management te overtuigen. Van daaruit kun je Testersuite PRO of PREMIUM aanschaffen om met meer collega’s aan de slag te gaan.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Maak testen voor iedereen eenvoudig met onze slimme cloud tool.
Demo inplannen
Of start nu gratis
en ontdek direct de voordelen!

Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.