Het Testersuite team heeft dagelijks te maken met veel praktijksituaties ten aanzien van acceptatietesten. In deze blog schrijft onze Testersuite testconsultant Dirk Janssen over de samenwerking binnen een testproject tussen drie Nexus ziekenhuizen.
In deze blog:
- Testvolwassenheid
- Nexus ziekenhuizen
- Samen testen
- Best practices samen testen
- Testen na de implementatie
Testvolwassenheid
Als testconsultant kom ik al vele jaren bij organisaties over de vloer in tal van branches. Iedere organisatie op zichzelf is uniek en bevindt zich op een ander niveau van testvolwassenheid.
Wat deze organisaties gemeen hebben is de stip op de horizon ten aanzien van het kwaliteitsniveau van de applicaties. De hierbij af te leggen route door onder andere het testen gestructureerd aan te pakken, is minder uniek dan je vooraf zou denken.
De weg er naar toe is uiteraard uniek. Je hebt te maken met verschillende culturen, mensen, grootte van teams, type leiderschap, etc. Maar uiteindelijk kent een groot deel van deze reis naar een volwassen testproces veel gemene delers.
Nexus ziekenhuizen
Een mooi voorbeeld van bovenstaand is de samenwerking tussen een drietal Testersuite-klanten die ik vanuit Testersuite begeleid naar een hogere testvolwassenheid. In dit geval gaat het om de ziekenhuizen Treant, Anna en Ommelander. Deze drie Nexus ziekenhuizen verschillen van elkaar in grootte, cultuur en geografische locatie.
Toch zijn er ook gemene delers zoals het gebruik van het EPD Nexus. Daar wordt binnenkort de nieuwe gezamenlijke medicatie-applicatie aan toegevoegd. Hierbij wordt Testersuite ingezet ter ondersteuning van de implementatie.
Zo wordt de functionele-inrichting gezamenlijk getest door functioneelbeheer en wordt de gebruikers-acceptatie-test (GAT) uitgevoerd met de eindgebruikers. Denk hierbij aan artsen, verpleegkundigen en apothekers die de gebruikers-acceptatie-test gestructureerd met Testersuite uitvoeren. Daarbij leggen ze tevens de testresultaten en bevindingen in Testersuite vast.
Samen testen
Zo'n samenwerking tussen Nexus huizen is dan snel geregeld toch? Gewoon een kwestie van gezamenlijk opzetten en hergebruiken van de testbasis en de testcases en klaar. Wel, het antwoord daarop is ja en nee.
Uiteraard zijn een aantal zaken snel geregeld. Dit geldt bijvoorbeeld voor de opzet van de testbasis. Hiermee bedoelen we de uiteenzetting van de applicatiestructuur en processen in Testersuite. Want de applicatie is voor iedereen hetzelfde. Dus een zogenoemde functionele test, of knoppentest, is gelijk voor alle drie de ziekenhuizen.
Echter, wanneer je het proces aftrapt begint het verschil. Want wat blijkt, geen enkel ziekenhuis werkt exact hetzelfde. Zo verschilt bijvoorbeeld vaak de volgorde van goedkeuren van testcases. Ook interne werkprocessen verschillen per ziekenhuis. Neem als voorbeeld de manier van voorschrijven van medicijnen. Dit verschilt per ziekenhuis of zelfs per afdeling. Dit is dus simpelweg niet overal gelijk.
Wanneer je dus in een samenwerking klakkeloos een succesvol afgeronde testcase van een ander ziekenhuis overneemt en goedkeurt, dan vergroot je de risico's en daarmee de kans op fouten. Hierdoor ontstaat dus schijnzekerheid.
Best practices samen testen
Waar baseer je dan de samenwerking op? Dit is vooral gericht op samenwerking vanuit de basis. De samenwerking van de genoemde Nexus ziekenhuizen bestaat uit het met elkaar delen van de testbasis vanuit de 'productenboom' in Testersuite.
Wanneer dit staat wordt vervolgens de eerste basale applicatietest/knoppentest met elkaar gedeeld. Daarna bestaat de samenwerking uit kennisdeling ten aanzien van de testontwerpen, de testcases en de End-to-End testen middels testscenario’s.
Door dit periodiek met elkaar te delen en te bespreken vanuit hetzelfde testproces en testformat in Testersuite, wordt er zeer efficiënt kennis en resultaten gedeeld. Hierdoor kan er binnen het gezamenlijke testproces geëxcelleerd worden.
De drie ziekenhuizen hebben met elkaar vanuit Testersuite overzicht en inzicht ten aanzien van het testproces. Dit helpt enorm binnen projecten zoals de implementatie van de nieuwe complexe medicatie-applicatie.
Denk alleen al aan de vele mogelijke combinaties van medicijnen die mogelijk moeten of juist niet mogelijk mogen zijn binnen de applicatie. Overzicht en inzicht geeft de verschillende type eindgebruikers duidelijkheid wat er van ze verwacht wordt.
De vastgelegde testresultaten worden eenvoudig met elkaar besproken, zowel intern als tussen de verschillende ziekenhuizen. De geconstateerde bevindingen kunnen eenvoudig beoordeeld en geprioriteerd worden. Dit maakt de communicatie naar de software-leverancier ook eenvoudiger.
Testen na de implementatie
Het is ook mooi en enorm waardevol om te zien dat de vaak extern aangesloten zorgconsultants, in dit geval BeterHealth, hiermee kennis borgen ten aanzien van het project. De beheer- en gebruikersorganisatie kan met de geborgde kennis na de implementatie daardoor direct verder. Na de eerste implementatie begint voor de ziekenhuizen immers het echte werk.
Naast dat er dagelijks intensief operationeel gebruik wordt gemaakt van de applicatie, volgen er nog updates, releases, uitbreidingen. Dit vereist elke keer weer borging van je kwaliteit en inzicht in risico’s en kansen op fouten. Dat gaat voor de drie Nexus ziekenhuizen straks heel goed vanuit de opgebouwde basis (regressie)test-set in Testersuite.
Vanuit Testersuite vinden we het mooi om de samenwerking te zien tussen de ziekenhuizen. Geweldig dat Testersuite daar een bijdrage aan mag leveren.