Webinar Testen in de cloud met de kracht van eenvoud. Schrijf je nu in!
August 2019

Wat is een testmanagement tool?

Wat is een testmanagement tool? Soms zijn de meest simpele vragen de beste. Als je dagelijks met de materie van testprocessen, testtools en testmanagement bezig bent, is het af en toe even goed om uit te zoomen. Gewoon om te kijken of we nog allemaal op dezelfde pagina zitten. Daarom beantwoorden we in deze blog de simpele maar goede vraag: Wat is een testmanagement tool? 

 

Wat is een testmanagement tool

 

De testmanagement tool

Laten we beginnen met wat een testmanagement tool vooral niet is. Het is geen tool…

 • die geautomatiseerd software test;
 • die de testmanager of testcoördinator op een zijspoor zet;
 • waarmee alleen de testmanager en/of testcoördinator werkt (immers, alle medewerkers die testtaken uitvoeren gebruiken de tool);
 • alleen voor de IT afdeling (zie vorig punt);
 • waarmee je hetzelfde doet als in Excel, maar dan in de cloud;
 • waarin je zaken moet vastleggen puur voor rapportage doeleinden en ter verantwoording;
 • die veel extra tijd gaat kosten (het levert juist tijdwinst op!);
 • die alleen maar geschikt is voor testen op de ‘oude’ (waterval) manier (een testmanagement tool is ook onmisbaar voor testen binnen agile/devops omgevingen)

 

Maar wat is een testmanagement tool dan wel? Laten we eens beginnen bij het testproces. In onze samenleving is software niet meer weg te denken. We worden er steeds afhankelijker van. Sterker nog, we vertrouwen er steeds meer op. De gevolgen van fouten in software worden steeds groter en kunnen leiden tot catastrofes. Of het nu gaat om maatwerk systemen of om standaard applicaties. Of de software nu op eigen servers draait, in de cloud of bij een hosting partner. Het is van groot belang dat iedere organisatie de software waar ze afhankelijk van is goed test.

Het hebben van een goed testproces is dus belangrijk. Dit testproces dient verweven te zijn met alle bedrijfsprocessen. Hier ligt een master testplan aan ten grondslag. Dit houdt in dat iedere implementatie, integratie, migratie, upgrade en update van applicaties getest dienen te worden. Denk hierbij aan functionele acceptatie testen (FAT) en gebruikers acceptatie testen (GAT). En de tests worden op verschillende omgevingen uitgevoerd; ontwikkel-, test-, acceptatie omgeving en soms ook op de productie omgeving.

Een testproces opzetten

Zoals je hierboven ziet is een testplan en het daaraan gekoppelde testproces best omvangrijk. De vraag is nu hoe ga je een dergelijk proces opzetten? Hierbij zul je een aantal zaken moeten gaan regelen. Denk hierbij aan de volgende zaken:

 • Wie gaan er testen? Applicatiebeheerders, key-users, users..?
 • Wat en hoe gaat er getest worden?
 • Hoe vaak gaat er getest worden? Is er sprake van een frequente update cyclus?
 • Hoe communiceer je met de stakeholders over het testproces?
 • Hoe en waar worden de testresultaten vastgelegd?
 • Waar worden bevindingen (defects) geregistreerd en hoe worden ze opgelost?
 • Op welke wijze borg je het gehele proces en hoe zorg je voor track and trace?

 

Om bovenstaande zaken te kunnen managen, uitvoeren en controleren in een goedlopend proces, is een testmanagement tool onontbeerlijk.

 

Testers geeft Testersuite een goede beoordeling

 

Een goed lopend testproces

Hierboven hebben we aangegeven wat een testproces inhoudt. Organisaties die hun eerste stappen zetten met het opzetten van een testproces, zien we vaak beginnen met Excel sheets en Word documenten. Dit kan op zich prima werken. Echter, wanneer het testproces omvangrijker wordt, zien we vaak dat er fouten gemaakt worden. Spreadsheets worden te vaak hergebruikt of zijn door slecht versiebeheer niet meer leesbaar. Er worden emails over en weer gestuurd waardoor de tijdslijn en de communicatie verslechteren. De testmanager raakt het overzicht en de grip op zijn proces kwijt wat weer risico vergrotend werkt.

Met een testmanagement tool voorkom je dat je grip en controle op je testproces kwijt raakt. Je creëert testtrajecten in een testmanagement tool op basis van je IT-landschap. Bouwt testscripts en laat deze uitvoeren middels een onderliggende workflow. Legt bevindingen en testresultaten vast en creëert een volledige historie en track and trace. Door middel van rapportage mogelijkheden weet je altijd waar je in het testproces zit. Hierdoor kun je ook snel en eenvoudig aan het management rapporteren.

Van testmanagement tool naar geautomatiseerd testen en quality portal

Zoals beschreven helpt een testmanagement tool je dus bij het opzetten, onderhouden en uitvoeren van een volwassen testproces. Maar het brengt nog andere voordelen met zich mee. Doordat je middels de testmanagement tool overzicht hebt op je testproces, weet je ook welke processen qua testen geautomatiseerd kunnen worden. De scripts uit de testmanagement tool zijn te gebruiken voor de testautomation tool. Denk hierbij vooral aan veel voorkomende regressietesten. Maar omgekeerd werkt het ook. Bevindingen die opgemerkt worden met een testautomation tool worden direct naar de testmanagement tool ‘geschoten’. Zo kun je deze bevindingen laten oppakken door je developer en vervolgens hertesten.

Ook je IT Service Management tool is te koppelen aan je testmanagement tool. Changes in je productieomgeving kunnen vanuit je ITSM tool aangeboden worden in je testmanagement tool zodat deze getest kunnen worden. Wanneer een test is afgerond wordt vervolgens vanuit de testmanagement tool een sein teruggegeven naar je ITSM tool.

Niet onbelangrijk is de bewijslast of track and trace die je met de testmanagement tool vastlegt. Bij audits en/of accountantscontrole kun je eenvoudig met één druk op de knop documenten overleggen. In het kader van gegevensbescherming en compliancy is dit ideaal.

Ervaar het zelf met Testersuite FREE

Het beginnen met een testmanagement tool kan zeer eenvoudig. Zonder kosten en gedoe en binnen twee minuten. Testersuite FREE ondersteunt het hele testproces van het maken en uitvoeren van testcases tot het registreren van testbevindingen. Met maximaal vijf gebruikers kun je in de praktijk aantonen wat de toegevoegde waarde is van een goede testtool. Vervolgens is het een stuk eenvoudiger het management te overtuigen. Van daaruit kun je Testersuite PRO of PREMIUM aanschaffen om met meer collega’s aan de slag te gaan.

Klik op onderstaande button en maak binnen twee minuten een Testersuite FREE omgeving aan. Zonder onze tussenkomt en zonder creditcard. Probeer het gerust, no strings attached.

Meer nieuws?

Meld je hier aan voor het laatste Testersuite-nieuws of scan de QR-code.

info over Testersuite QR

Wie wij zijn?

Testersuite is als toonaangevende speler in de markt van testtooling continu bezig organisaties te helpen het testproces naar een hoger niveau te brengen. Wij geloven dat slimmer en beter testen van software bijdraagt aan verlaging van risico’s en fouten, een volwassen testproces en blije gebruikers. Met onze SaaS-tool Testersuite hebben wij het testproces van veel verschillende bedrijven naar een hoger volwassenheidsniveau gebracht. Denk hierbij aan zorginstellingen, woningcorporaties, gemeentes, provinciale overheden, logistieke organisatie, utiliteitsbedrijven, etc… Wil jij meer weten over Testersuite en de ervaringen van onze klanten? Wil je verschillende klantcases met ons doornemen? Klik dan op onderstaande button.

« terug