6 redenen voor het ontbreken van een testtool binnen het testproces

January 14, 2020

Naarmate de complexiteit van je applicatielandschap toeneemt, wordt het lastiger grip en controle te houden over je testproces. Een volwassen testproces kenmerkt zich door een degelijk testplan ondersteunt door een goede testmanagement tool. Dit is makkelijk om te draaien want een goede testmanagement tool wordt ondersteund door een degelijk testplan. Van welke kant je het ook bekijkt, wil je grip en controle houden over je testproces is goede tooling onontbeerlijk.

Checklist with options yes or no

Veel organisaties hebben de voordelen van een goede testtool reeds ontdekt. Echter valt er nog altijd veel missiewerk te verrichten op dit gebied. Zo komen wij dagelijks nog tal van (twijfelachtige) redenen tegen waarom een organisatie (nog) geen testmanagement tool gebruikt. Hieronder geven we een opsomming van de zes meest gehoorde (twijfelachtige) redenen:

(1) We werken alleen nog in de cloud

We zien steeds vaker dat organisaties gebruik maken van SaaS-tools. Uiteraard vinden wij dat mooi. Het ontslaat je echter niet van de plicht minimaal een functionele- en gebruikersacceptatie test uit te voeren. Doet de SaaS-software wel wat het moet doen? Zitten er geen hiaten in de software die grote risico's met zich meebrengen voor je bedrijfskritische processen of erger? Het is mooi om te vertrouwen op je SaaS-leverancier. Maar het is nog beter om zeker te zijn.

Tip: Laat je SaaS-leverancier als dummy-gebruiker meekijken met de testtrajecten in je testtool.

(2) Onze softwareleverancier heeft alles getest

Dit is een klassieker. Durf je hier echt op te vertrouwen wanneer het gaat om je bedrijfskritische processen? Natuurlijk is er verschil tussen een tekstverwerkingsprogramma of een tool die betalingen afhandelt. Maar helemaal blindvaren op de softwareleverancier brengt grote risico's met zich mee. Overigens kunnen we hierbij ook verwijzen naar het vorige punt.

Tip: Door het registeren en delen van bevindingen met je leverancier worden aanpassingen in de software sneller opgepakt.

(3) We doen alles in Excel

Binnen het Testersuite team zien wij Excel als één van de mooiste applicaties die er ooit ontwikkeld is. Een testproces runnen vanuit Excel (of Word) kan tot op zekere hoogte prima gaan. Maar wanneer de complexiteit van het IT-landschap toeneemt, neemt ook de complexiteit van het testproces toe. Hulpmiddelen als Excel, Word en E-mail gaan dan averechts werken en voor verwarring zorgen. Hoe houd je grip en overzicht op je testproces? Voert iedereen de testscripts wel uit op dezelfde wijze en hoe en waar worden bevindingen vastgelegd? En nog belangrijker, is er voldoende draagvlak voor het uit te voeren testproces? Een volwassen testtool helpt sturing te geven aan het proces en overzicht te creëren.

Tip:  Medewerkers zonder testachtergrond pakken het testen sneller op aan de hand van een intuïtieve testtool.

(4) Wij zijn te klein voor een testtool en testproces

Het uitgangspunt voor het gebruik van een testtool kan nooit ingegeven worden door de grote van je organisatie. Natuurlijk heeft dit wel enige invloed. Bij een grote organisatie zal er sneller behoefte zijn aan overzicht en grip op het testproces dan bij een kleine organisatie. Maar uiteindelijk draait het bij testen om het beperken van risico's en fouten. Er zijn kleine organisaties waarbij de bedrijfskritische processen bij een fout tot catastrofes kunnen leiden. Omgekeerd zijn er grote organisaties waarbij een fout in bedrijfskritische processen veel minder impact hebben.

Tip: Kijk niet naar bedrijfsgrootte maar naar de impact van fouten op je bedrijfskritische processen.

(5) Onze applicatiebeheerders weten wel waar ze op moeten letten bij updates

Het is mooi vertrouwen te hebben in je medewerkers. Natuurlijk weten zij als geen ander hoe de applicatie in elkaar zit. Maar is het niet de gebruiker die eigenlijk zijn eigen regels bepaalt bij het gebruik van een applicatie? Er zijn legio voorbeelden van softwaregebruik wat oorspronkelijk een heel ander doel diende. De gebruiker laat zich nou eenmaal niet altijd de wet voorlezen. We ondervinden dit zelf ook met Testersuite. Zo worden er soms functionaliteiten op een andere wijze gebruikt dan ooit door ons bedacht. Dit verandert het perspectief maar ook de impact van mogelijke defects in de applicatie. Reden te meer om middels een testtool een gestructureerd testproces af te dwingen.

Tip: Vraag je gebruikers eens om een tool te testen op basis van een heuristische aanpak.

(6) We moeten eerst het testproces definiëren

Last but nog least in deze reeks het excuus van het nog te ontwikkelen testproces. Dit is een vaak gehoord excuus waarom men nog niet gebruik maakt van een goede testtool. De praktijk laat echter zien dat het ontwikkelen van een testproces moeilijk van de grond komt. Waar begin je en hoe krijg je intern de handen op elkaar? Veel testmanagers hebben ervaren dat het ontwikkelen en implementeren van een testproces hand in hand gaat met de inzet van een testtool. Een testtool gebaseerd op best practices helpt je namelijk het testproces te ontwikkelen. Het devies in deze is te starten met een tool binnen een klein project en vandaar uit je gelijktijdig het proces neer te zetten.

Tip: Informeer eens bij collega organisaties met een volwassen testproces naar ervaringen.

Begin gewoon eens met een gratis tool

Het beginnen met een testmanagement tool kan zeer eenvoudig. Zonder kosten en gedoe en binnen twee minuten. Testersuite FREE ondersteunt het hele testproces van het maken en uitvoeren van testcases tot het registreren van testbevindingen. Met vijf gebruikers kun je in de praktijk aantonen wat de toegevoegde waarde is van een goede testtool. Vervolgens is het een stuk eenvoudiger het management te overtuigen. Van daaruit kun je Testersuite PRO of PREMIUM aanschaffen om met meer collega’s aan de slag te gaan.


Wil jij ook beter en slimmer testen?

Maak testen voor iedereen eenvoudig met onze slimme cloud tool.
Demo inplannen
Of start nu gratis
en ontdek direct de voordelen!

Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.