Blog
Plan een afspraak

Let's talk about test... Maarten Beks

November 2, 2021
Maarten Beks, Testarchitect.
Maarten Beks, Testarchitect.

In deze blogreeks spreken wij met testprofessionals uit tal van branches. Bij Testersuite horen wij graag de diverse visies op het gebied van testen en wat een testprofessional bezighoudt.

Maak kennis in deze editie van Let’s Talk About Test met Maarten Beks, Testarchitect bij Enexis (Via Haystaq).

"Iets kan functioneel goed getest zijn maar de business heeft er helemaal niks aan."

Even een heads up: Wie is Maarten?

Dat ben ik. Getrouwd met Ingrid en we hebben 2 kinderen: Teun (14) en Saartje van (12). Zelf ben ik 48 jaar en woon in het mooie Helmond. Verder hebben we twee honden. Dit zijn Bobby en Sjors,Parson Russel Terriers. Die zijn wat minder fel dan een Jack Russel.

Mijn hobby’s zijn lekker eten en wijn. Als echte wijnliefhebber heb ik tal van wijncursussen gedaan. Er rest nog 1 examen voordat ik word toegelaten tot de wijn-academie. Daar kan je een studie van een jaar volgen om vinoloog te worden. Dat is wel een wens voor de toekomst.

Als echte Bourgondiër is gewicht een uitdaging. Om dit op peil te houden ben ik een fanatiek fietser. Zowel op de racefiets als op de mountainbike. Dit moet elkaar in balans houden. Zo jojo ik het leven door.

Wilde je op de lagere school al testprofessional worden?

Op de lagere school wilde ik brandweerman, ijscoman of piloot worden. Geen van deze drie is gelukt. Hoewel ik goed kon leren was ik lui van aard. Na de Havo heb ik 2 jaar Vwo gedaan omdat ik niet wist wat ik wilde gaan doen.

Op advies van school heb ik geen Vwo-examen gedaan. Wiskunde en scheikunde vond ik echter wel leuk. De decaan adviseerde mij chemische technologie of wiskunde te gaan doen. Zo heb ik uiteindelijk op de opleiding voor wiskunde leraar succesvol doorlopen. Eigenlijk wilde ik niet echt leraar worden maar voor de klas staan vond ik wel leuk.

Hoe kwam je dan in de IT terecht?

In die tijd zocht men veelmensen voor de IT. Met mijn achtergrond in wiskunde sprak mij dit aan en zo werd ik vervolgens software-developer in Progress. Dit schijnt nog steeds te bestaan. In die tijd maakte je iets en testte je het zelf om vervolgens weer door te gaan met ontwikkelen. Na anderhalf jaar was ik wel klaar met de vele reistijd en ben toen naar een andere organisatie overgestapt.

Waar ontstond jouw interesse voor het testvak?

Dat was bij het Eindhovens Dagblad. Als functioneel beheerder kwam ik daar echt in aanraking met testen via change- en release-beheer. Ik werd op training gestuurd bij logica. Daar hadden ze de Testframe methodiek ontwikkeld voor testen. Dit stelde ons in staat zelf een testproces op te zetten. Dit vond ik erg leuk.

Uiteindelijk ben ik overgestapt naar Logica om test-engineer te worden. Daar ben ik met mijn achtergrond testautomatisering en performance testen gaan oppakken. Later ben ik gaan werken voor Salves waar ik mij bezig hield met testautomatisering. Ik heb geprobeerd om uit de techniek te komen door bij een klant de rol van testmanager te vervullen. Uiteindelijk ben ik wel weer terug de techniek in gegaan. De rol van testmanager vind ik namelijk wat overschat. In deze periode ben ik me evengoed wel gaan verdiepen in het verbeteren, dan wel optimaliseren van testen.

“ik ben één van de eerste ter wereld geweest die het ISTQB-expert certificaat heeft gehaald”

Zo heb je dus jezelf gespecialiseerd in testmanagement?

Ja, ik ben één van de eerste ter wereld geweest die het ISTQB-expert certificaat heeft gehaald (red: International Software Testing Qualifications Board). Wij zijn de eerste klas die geslaagd is wereldwijd. Dit gaat vooral over hoe ga je testprocessen verbeteren en het testen op de kaart zetten. Je moet jezelf blijven ontwikkelen (ik heb veel trainingen gedaan) en niet altijd in hetzelfde blijven hangen.

Na 8,5 jaar bij Salves gewerkt te hebben, ben ik betrokken geraakt bij de oprichting van Haystaq. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in testautomatisering. Haystaq heeft tot doel organisaties te helpen beter te worden in testen en testautomatisering. Daarbij moet je ook verstand hebben van testen. Anders lukt het niet.

Waarom heeft Enexis jouw test-expertise ingehuurd?

Aanvankelijk ben ik vanuit Haystaq een opdracht van 40 uur bij Enexis gaan doen. Dat ging over het geautomatiseerd testen van applicaties die met Mendix gemaakt zijn. Daar kwamen meer opdrachten uit.

Wat was de aanleiding voor Enexis om een testmanagement tool aan te schaffen?

De directe aanleiding was de vraag vanuit een programma voor een tool voor testmanagement doeleinden. Er werd gebruik gemaakt van Jira maar een echte testmanagement tool waarmee we de toekomst in konden had men niet. We zijn toen een aanbestedingsprocedure gestart welke door Testersuite gewonnen is.

Waarom heeft Enexis voor Testersuite gekozen?

We hebben in het kader van de aanbesteding alle stakeholders gevraagd waar een testmanagement tool aan moet voldoen. Daar kwam Testersuite uit. Dit hebben we ingevoerd en door steeds te begeleiden en in te masseren zien we dat dit aan het groeien is. We zien nu dat het een hele goede stap is geweest en dat daarmee het doel van testproces-verbetering is bereikt. Dat vind ik mooi. We proberen ook steeds meer tools uit te faseren en te standaardiseren.

"Door uniform te werken krijg je een zuivere rapportage. Daar heeft Testersuite ons meegeholpen..."

Welke voordelen biedt Testersuite Enexis.

Voor Enexis betekent het gebruik van Testersuite dat we op uniforme wijze het testen kunnen gaan vastleggen. Sommige mensen deden dit in Excel en andere weer met een Word template, Notepad of zelfs uit het hoofd.

Je wilt in een project op ieder moment een momentopname kunnen maken van de status van de kwaliteit. Dat kan alleen als je het centraal doet en op uniforme wijze. Het gaat om het vellen van een kwaliteitsoordeel over de implementatie van requirements. Dat vind ik het belangrijkste. Door uniform te werken krijg je een zuivere rapportage. Daar heeft Testersuite ons meegeholpen en dit proces loopt nog steeds.

Het acceptatietesten loopt nu goed. Zo willen we meer gebieden op deze manier laten gaan werken. De nieuwe omgevingen-functionaliteit in Testersuite is erg prettig. Wij zijn hiervoor pilot-klant geweest en hebben ook wat invloed kunnen uitoefenen over hoe het eruit moet zien.

Waar zie jij kans voor verbetering van Testersuite?

Door onze werkwijze kan ik minder goed uit de voeten met de scenario functionaliteit en de structuur van de masterlist. Dit heeft ook te maken met hoe wij het agile werken benaderen. Echter, Ik kan me voorstellen dat veel organisaties daar anders over denken.

Hoe ziet de toekomst eruit voor de testmanager?

Niet. Zoals ik eerder aangaf vind ik de rol van testmanager wat overschat. Vanuit het uitgangspunt dat scrum-teams zelfsturend (behoren te) zijn heb ik weinig redenen (ik zit veel in agile teams) aan te nemen dat deze functie lang blijft. Wat is de waarde van een testmanager in agile teams?

Ik denk dat je veel meer een testarchitect nodig hebt. Die zorgt ervoor dat er volgens de juiste strategie getest wordt. Een architect zet de strategie neer en de scrum teams moeten dit oppakken en uitvoeren. Een testmanager is dan een volstrekte waste. Natuurlijk besef ik dat veel bedrijven nog op Waterval gestoeld zijn en dan begrijp ik dat een testmanager nodig is.

Het aanstellen van een testmanager is de schreeuw geweest van de test-community om het testen op de kaart te zetten. Maar daar zijn een hoop mensen het niet mee eens. Je hebt toch ook niet een ontwikkel-manager nodig? Veel echt volwassen agile organisaties zijn er niet. Ik zie een groot verschil tussen zeggen dat je het bent en ook echt agile acteert.


"Iets kan functioneel goed getest zijn maar de business heeft er helemaal niks aan. Dat is wel lastig te begrijpen soms."

Wat is jouw advies aan andere testprofessionals?

Ga terug naar de kern van het vakgebied. Volg de juiste strategie. Verificatie en validatie zijn verschillende zaken. Verificatie is: ‘are you building the product right’. Validatie is: ‘are you building the right product’.

Iets kan functioneel goed getest zijn maar de business heeft er helemaal niks aan. Dat is wel lastig te begrijpen soms.

Wil je nog iets kwijt?

Ik hoop dat jullie doorgaan met de verdere ontwikkeling van Testersuite. Ik vind de laagdrempeligheid en het gemak van toepassing van Testersuite goed. Blijf dit a.u.b. vasthouden.

Heb je een reactie op bovenstaande blog of wil je zelf een keer geïnterviewd worden voor deze rubriek? Stuur dan een mail naar info@testersuite.nl. Om op de hoogte te blijven van Testersuite kan je hier klikken voor het laatste Testersuite-nieuws.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.