Let's talk about test... Koen Janssen

April 13, 2018
Koen Janssen, Testmanager bij Action
Koen Janssen, Testmanager


“Je kunt pas aan kwaliteitsverbetering doen, als je met testen de diepte ingaat”

In deze blogreeks spreken wij met testmanagers en testcoördinatoren uit diverse branches. Bij Testersuite horen wij graag de diverse visies op het gebied van testen en wat een testmanager of testcoördinator bezighoudt. Maak kennis met Koen Janssen (38), Testmanager bij Action.

Even een heads up: Wie is Koen?

Mijn naam is Koen Janssen en ik woon samen met mijn vriendin Cher in Enkhuizen. Drie maanden geleden is daar onze prachtige dochter Billie bij gekomen.

Wilde je op de lagere school al testmanager worden?

Eh nou, dat scheelde eigenlijk niet zo veel. Op de Havo had ik namelijk al besloten een vervolgopleiding te gaan doen in de IT.

Ah, een gemotiveerde student dus!

Dat wel, maar ik was een van de weinige die het op de HIO-opleiding niet leuk vond om te programmeren. Mijn belangstelling ging veel meer uit naar het voortraject. Dus het softwaredesign en de interactie met de gebruiker(s). Het programmeren heb ik wel gedaan en ook behaald, maar met de hakken over de sloot. Mijn belangstelling lag veel meer bij andere vakken. Die doorliep ik met glans.

Ik was een van de weinige die het niet leuk vond om te programmeren

Oké, je behaalde dus je HBO Informatica. En toen?

Het vervolg was de Master Information Management aan de Universiteit van Tilburg. Een wat bredere opleiding met economie en management. Dit gaf me ook de mogelijkheid om een half jaar te studeren aan de Purdue University in Indiana (USA).

Na mijn afstuderen kon ik diverse richtingen op zoals Business Consultancy of Enterprise Architect. Maar mijn voorkeur ging uit naar de interactie met de business en developer. Hierdoor was de keuze voor het testen al snel gemaakt. Het zijn van de schakel tussen de gebruiker en developer.

Hoe kwam je bij Action terecht?

Ik ben vanaf 2006 bagage gaan creëren door te werken als testconsultant bij LogicaCMG. Voor Logica heb ik in twee jaar gewerkt bij onder andere UPC, Philips en de NS Daarna ben ik via Immune IT bij de AH en Tele2 als test coördinator aan de slag gegaan. In 2011 was het tijd om na 5 jaar werkervaring op eigen benen te gaan staan. Als ZZP’er ben ik gestart bij KPN en Ziggo. Na een jaar sabbatical in Australië kwam ik in 2014 via een gezamenlijke collega in contact met PTWEE.

Via PTWEE – een zusterbedrijf van Testersuite – heb ik wat opdrachten gedaan bij Heijmans en PWN. Op grond daarvan vroeg PTWEE mij om in december 2016 bij Action aan de slag te gaan. Ze zochten daar een test coördinator. Een mooie uitdaging binnen een groot SAP-landschap met 4 releases per jaar.

Wat is jouw rol bij Action?

Ik coördineer de SAP-releases. Daarmee ben ik de spin in het web tussen de functioneel beheerders, functioneel consultants, ABAP-ers, key users, etc… Dat betekent dat ik diverse scripts opstel en bewaak waaronder bijvoorbeeld regressietesten. Maar ook het bewaken van defects, testscripts en requirements.


Zonder Testersuite ben je overgeleverd aan Word, Excel en e-mail. Dat is terug naar het stenen tijdperk


Welke ‘milestones’ heb je behaald bij Action?

Naast de SAP releases ben ik als Testmanager betrokken geweest bij implementaties van een Supply Chain Portal en auto replenisment van de Action DC’s. Op dit moment ben ik Testmanager voor de migratie naar SAP Successfactors. Bij Action werkte ze al een tijdje met Testersuite toen ik daar kwam. Met mijn komst hebben we de kwaliteit van de testcases verdiept. Daardoor zijn verschillende fases binnen het testproces makkelijker over te dragen van de ene resource naar de andere. Ook zijn de regressietesten uitgebreid. Er wordt nu nagedacht om bepaalde onderdelen van het testproces te gaan automatiseren.

Wat is je grootste uitdaging als testmanager?

De noodzaak van testen aan de man brengen en het verruimen van de korte tijdsduur die staat voor testen. Het testen is nu vaak het sluitstuk van de IT-begroting. Dit moet echt beter! Als je de kwaliteit en het gebruiksgemak van je IT-omgeving wilt verbeteren, zal er meer aandacht aan de testprocessen gegeven moeten worden.

Hoe pak jij dit aan?

Door te praten met alle betrokkenen binnen het project. Daardoor krijg je de neuzen dezelfde kant op. Een testmanager moet communicatief sterk, proactief en analytisch zijn.


“Het testen is nu vaak het sluitstuk van de IT-begroting. Dit moet echt beter!”


Wat is het grootste probleem van de testmanager tegenwoordig?

Dat wij nog steeds in een adviserende rol zitten in plaats van een doorslaggevende rol. Dat is ook de uitdaging van het vak. Bijvoorbeeld productrisicoanalyse is belangrijk om mensen mee te krijgen. Inzicht creëren door de gevolgen van defects duidelijk te schetsen.

Welk probleem lost Testersuite voor jou op?

Communicatie naar alle betrokkenen binnen het IT-project. Eenvoud voor key users qua gebruik. Key users kunnen in control zijn. Zonder deze tool ben je overgeleverd aan Word, Excel en e-mail, dat is terug naar het stenen tijdperk.

Met Testersuite bouw je steeds aan je testscripts en testscenario's. Het zorgt voor hergebruik van regressietests. De data die je vastlegt in Testersuite zorgt ervoor dat je een basis bouwt voor beheerders van nieuwe systemen voor upgrades en wijzigingen aan bestaande infrastructuur / software. Het gebruik van de masterlist en het terugschrijven van data naar de masterlist is ideaal. Dit resulteert in het sneller implementeren van nieuwe systemen.

TOPdesk integratie met Testersuite

De koppeling met Topdesk is helemaal geweldig. De integratie verloopt vlekkeloos en levert ons veel voordeel op. Verder helpt Testersuite bij het creëren van een basis voor acceptatie door onder andere het vroeg vinden van defects in de testfase. Mijn persoonlijke missie is het creëren van verdieping in het testen met als doel kwaliteitsverbetering. Testersuite helpt mij hierbij enorm.

Een kritisch vraag van het Testersuite team. Wat kan er beter?

Testersuite maakt het werk enorm makkelijk. Ook om uit te leggen aan key users. Door middel van bijvoorbeeld testruns. Het koppelen van users aan een groep zodat deze groep zelf tests kan uitvoeren is een functionaliteit die sinds kort in Testersuite zit en erg handig is.

De Excel export is ideaal. Echter zou ik graag kunnen inzoomen via het dashboard binnen de tool. Tot op het niveau van users en individuele datum. Voor de status van de defects per persoon zou dit ideaal zijn. Progressie in de tijd via het dashboard.


“Hou de hand vast van de key user, projectmanager, consultant, integratie projectmanager, etc…”


Hoe ziet de toekomst eruit voor de testmanager?

Ik denk dat geautomatiseerd testen en exploratory testen naast elkaar komen te staan. Geautomatiseerd testen is vooral interessant voor regressietesten. Exploratory testen door mensen blijft belangrijk. Dit Is veel meer op functionaliteit gebaseerd. Dat kan je echt niet overlaten aan een geautomatiseerd systeem.

Wat is jouw advies aan andere testmanagers?

Bijt je vast in je project en zorg ervoor dat je toegevoegde waarde hebt binnen je project. Hou de hand vast van de key user, projectmanager, consultant, integratie projectmanager, etc… En zorg ervoor dat je overzicht houdt. Weet wat je aan het doen bent.


Let’s talk?

Heb jij ook interessante ervaringen in het testvak die je wilt delen? Let’s talk!

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten

Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.