“Zonder een fatsoenlijke testmanagement tool had ik mezelf moeten klonen...”
In deze blogreeks spreken wij met testmanagers en testcoördinatoren uit diverse branches. Bij Testersuite horen wij graag de diverse visies op het gebied van testen en wat een testmanager of testcoördinator bezighoudt. Maak in deze editie kennis met Bart Kuunders, projectmanager bij Samsung SDS.
Even een heads up: Wie is Bart?
Mijn naam is Bart Kuunders. Ik ben 39-jaar en woon samen in Maasbree in Limburg. Als ik niet met mijn werk bezig ben dan mag ik graag reizen. Zie dat maar als mijn grootste hobby. O ja, en natuurlijk passief voetbalsupporter.
Reizen, leuk! Aan wat voor reizen moeten we dan denken?
Nou vooral reizen naar niet toeristische plekken. Denk aan IJsland, Groenland, Botswana, Zimbabwe, etc... Niks georganiseerd maar gewoon gaan en verkennen op eigen houtje. Op zoek naar de verborgen paden. Inmiddels ben ik in zo’n vijftig landen geweest. We proberen ieder jaar een reis te maken. Voor volgend jaar hebben we het plan om 3 maanden op reis te gaan.
"Vluchten voor een kudde van 40 olifanten"
Dan maak je vast wel eens wat mee?
Jazeker! Ik was ooit op La Réunion, een eiland vlakbij Madagascar. Daar hebben ze de actiefste vulkanen ter wereld. Zeer spectaculair om ze te zien spuwen. Vooral als je zo’n vulkaan oploopt in het donker. Eén misstap en het gaat mis. Daar vallen regelmatig doden. Maar een leeuw horen brullen 100 meter van je tent in Zuid-Afrika en ’s avonds oog in oog staan met een hyena heeft ook wel wat. Of vluchten voor een kudde van 40 olifanten die op je afkomen. Dan ben je wel even weg van je dagelijkse dingen. Daarmee herstel je de balans.
Wilde je als kind al testmanager worden?
Nee! Wie zegt daar nou ja op? Vroeger dacht ik nooit ik wil dit of dat worden. Was daar nooit mee bezig. Per toeval ben ik in de logistiek terechtgekomen. Ik deed de opleiding HBO bedrijfskader en studeerde af in Eindhoven. Voor mijn afstuderen kon ik kiezen uit commercie, administratie en logistiek. Ik koos logistiek als minst slechte van de drie. Dit bleek achteraf een schot in de roos. Nu werk ik al 17 jaar in de logistiek waarvan 11 jaar als ZZP’er. Met name als supply chain managementconsultant. Dat is vrij breed. Van operation management tot supply chain management. Denk bijvoorbeeld aan het implementeren van een WMS zoals nu bij Samsung SDS. Kortom, het hele projectmanagement binnen de logistiek. Alles van A tot Z. En dat doe ik over de hele wereld. En daar is ook weer de link met reizen.
Hoe ben je in de IT terecht gekomen?
Logistiek en IT gaan hand in hand. IT wordt steeds belangrijker daarin. Je kunt een proces bedenken en/of verbeteren maar het moet ook geïmplementeerd worden. Dit betekent dat je een concept hebt wat getest moet worden voor de implementatie. Hoe groter en complexer het project wordt des te intensiever moet je gaan testen. Dat kan tot op zekere hoogte nog zonder tooling. Dat heb ik in het verleden ook wel gedaan. Maar wanneer je met 25 man zoals nu aan het testen bent is een tool erg belangrijk. Je moet weten waar je mee bezig bent. Zodoende ben ik dus steeds dichter bij IT komen te staan. Ik ben ook vaak de link tussen operatie en IT.
“Wat gaan we testen, wanneer en hoe?”
Waar liggen jouw testuitdagingen als projectmanager?
Eigenlijk is dat de volledige controle krijgen en houden over het testproces. Ervoor zorgen dat mensen aan de juiste zaken werken. Het stellen van prioriteiten en bijhouden van verschuivingen daarin. Wat gaan we testen, wanneer en hoe? In welke complexiteit en met welke diepgang? Welke apparaten worden er in een systeem gebruikt en hoe testen we dat? Dit gaat continu door.
Wellicht een open deur, maar zonder tool is dit toch niet te doen?
Klopt, zonder een testmanagement tool was ik 110% van mijn tijd kwijt aan testcoördinatie. Dan zou ik met Excel, Word en shared documenten bezig zijn. Dat gaat een paar dagen goed totdat zaken overschreven worden, dingen in de mail verdwijnen et cetera. Dan ben je 15 uur per dag bezig en loop je achter de feiten aan.
Je hebt veel profijt van het werken met een tool doordat je real time weet waar je staat en waar men mee bezig is. Iedereen zorgt dat eind van de dag zijn workflow leeg is. Zo heb ik dagelijks volledig inzicht in de defects. De follow up ligt dan ook direct bij de juiste persoon en zo test je dus zo efficiënt mogelijk. Of men nu gebruik maakt van exploratory testen of de UI, iedereen wordt gedwongen op dezelfde wijze defects te loggen. Testersuite lost wat dat betreft een hoop voor me op. Het geeft me de mogelijkheid om ‘in control’ te blijven. Door Testersuite te customizen op onze behoeftes is het voor mij de perfecte tool om de agressieve tijdslijnen te halen.
Wat zijn de belangrijkste milestones die je hebt behaald bij Samsung?
In Q4 van vorig jaar begonnen we bij Samsung SDS met de implementatie van een nieuw WMS-systeem Cello (Cello is een door Samsung SDS “in-house” ontwikkeld WMS pakket). Hiervoor werden stevige targets bepaald. Dit project is op de afgesproken datum live gegaan. Uiteraard is er altijd ruimte voor verbetering maar de feedback zowel intern als extern was uitstekend. Zonder een fatsoenlijk testmanagement tool had ik mezelf moeten klonen...
“Ik zie gek genoeg nog veel ‘old school’ testtrajecten…”
Hoe ziet de toekomst eruit voor de testmanager?
Ik zie gek genoeg nog veel ‘old school’ testtrajecten in de logistieke branche. Dan doel ik op testen met Excel, Word, email bijlages, et cetera. Tools als Testersuite hebben de toekomst omdat je testtrajecten heel goed kunt managen en stroomlijnen. Bij veel bedrijven waar ik gewerkt heb zie ik niet dat ze daar al gebruik maken van testtooling. Daar is met een tool nog veel winst te behalen. Met een gestructureerd testproces had je negen van de tien problemen in productie kunnen voorkomen door ze voor de livegang op te lossen. Dit levert aanzienlijke besparingen op omdat het oplossen van problemen in productie veel duurder is. Testersuite forceert je om op een bepaalde manier te werken. Vollediger en efficiënter. Je hoeft het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden.
En geautomatiseerd testen?
Als je van Excel naar geautomatiseerd testen wilt dan heb je geen idee waar je mee bezig bent. Die stap is te groot. Je moet eerst groeien in testvolwassenheid. Zet je als bedrijf die stap toch dan haal je jezelf veel ellende of de nek of je hebt het ei van Columbus gevonden. Dat zou ik dan graag weten.
Ga eerst eens kijken wat de testcases zijn binnen je project. Welke stappen doorloop je en wat zijn de exceptions. Dat moeten mensen bepalen. Dat kan niet geautomatiseerd worden.
Natuurlijk zit er wel toekomst in geautomatiseerd testen. Maar je moet eerst van je ‘houtje-touwtje-Excel-testtraject’ stappen maken naar een degelijk testmanagementproces. Om deze stap te zetten heb je een testmanagament tool nodig. Daarna kun je kijken welke delen je geautomatiseerd kunt testen. En vergeet niet dat geautomatiseerd testen ook onderhoud en beheer kost.
Een kritische vraag van het Testersuite team, wat kan er beter?
In het voortraject kun je customizen naar gelang je eigen behoefte. Dat is top. Echter komt de eigen inrichting nog onvoldoende terug in de rapportages. Het zou mooi zijn wanneer je eigen velden ook in de rapportages kan gebruiken. De standaard rapportages zien er gelikt uit maar zijn in dat opzicht net niet voldoende. Het zou mij helpen als testmanager als dit aangepast wordt.
(Noot van de redactie: Eind juni 2019 is een volledig nieuw dashboard uitgerold. Daarin zijn ook de custom velden te gebruiken. Na de zomer komt er een nieuwe versie van de rapportage module waarin dit ook het geval is.)
Wil je nog iets kwijt?
Ik ben heel blij dat we bij Samsung SDS voor Testersuite hebben gekozen. Het heeft gebracht wat we voor ogen hadden. Het wordt gedragen binnen de organisatie en alle medewerkers zien er de voordelen van in.
Let’s talk?
Heb jij ook interessante ervaringen in het testvak die je wilt delen? Let’s talk!