Webinar labsysteem testen

July 2, 2019

Een laboratorium is misschien wel het Walhalla als we het over testen hebben. Misschien ja, want helemaal perfect is het niet. Wanneer het gaat over het testen van Laboratorium Informatie Systemen (LIS) dan zien we een heel ander beeld. Ervaring leert dat er weinig prioriteit blijkt te zijn voor het testen van LIS. Het wordt vooral als 'waste' gezien. We zien dat de IT wordt uitbesteed en er is weinig gevoel bij. Het lab vormt vaak een kleine groep in het ziekenhuis en prioriteiten liggen elders. Maar als het lab niet draait dan kan dit grote problemen veroorzaken. Tel daarbij op dat volgend jaar alle laboratoria ISO 15189 gecertificeerd moeten zijn. Dan rijst de vraag hoe je het beste met deze uitdagingen om kan gaan.

Labsysteem testen

ISO Certificering in 2020

Hoe ga je als laboratorium tegemoet komen aan de certificering als je geen gedegen testproces of testomgeving hebt? Laat staan dat er voldoende tijd en middelen aanwezig zijn. De ISO-norm 15189 stelt eisen aan het informatiesysteem van het laboratorium. Dat stelt je voor de vraag of je een geheel nieuw systeem introduceert of dat je een (uitgebreide) upgrade doet. In beide gevallen heeft dat gevolgen voor de vereisten van het testtraject. Het hele systeem moet aantoonbaar getest en goedgekeurd zijn. De klinische ondersteuning moet doorgaan. Complexe processen moeten beheerst blijven en naleving van wet- en regelgeving moet gewaarborgd zijn.

Case labsysteem Radboud UMC

Hoe test je nu succesvol een labsysteem? Recent heeft het Radboud UMC een implementatie gedaan van een nieuw LIS, genaamd GLIMS van softwareontwikkelaar MIPS. Als uitgangspunt voor het op te zetten testtraject zijn de productrisico's en en ISO-normering genomen. Vooral voor de ISO-normering was het valideren van de testresultaten een belangrijk onderdeel. Gezien de omvang van het Radboud UMC betekende dit een evenzo omvangrijk testtraject. Om dit goed te kunnen beheersen, maakt Radboud UMC onder begeleiding van Salves gebruik van de tool Testersuite. Radboud UMC werkt al langer binnen diverse projecten met Testersuite. Daar deze tool platform onafhankelijk is werd deze keuze dan ook makkelijk gemaakt.

Het LIS is inmiddels succesvol in productie genomen bij Radboud UMC. Echter blijft het testen een belangrijk rol spelen vanuit het beheer. De testcases en testaanpak zoals in de implementatiefase uitgevoerd worden nu integraal voortgezet in de beheerssituatie. De controle over de kwaliteit blijft daardoor gewaarborgd.

Webinar

Op basis van hierboven beschreven case introduceren MIPS, Salves en Testersuite het webinar 'Implementatie van een labsysteem; crisis of gecontroleerd proces?' Op 5 september 14:00 uur zal dit 45 minuten durende webinar worden gehouden. Dit webinar heeft reeds plaatsgevonden. Vraag een link naar de opname van het webinar via onderstaande button. Vermeld in de mail "link naar webinar GLIMS".

Stuur mij de link

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Maak testen voor iedereen eenvoudig met onze slimme cloud tool.
Demo inplannen
Of start nu gratis
en ontdek direct de voordelen!

Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.