Goede voornemens voor software testen

January 22, 2016

De jaarwisseling is een mooie aanleiding om terug te kijken naar het afgelopen jaar en om voor het nieuwe jaar verbeteringen te formuleren. In de praktijk blijkt echter dat in de meeste gevallen eind januari nog maar weinig over is van deze goede voornemens.

Praktische tips

Er zijn parallellen te trekken tussen goede voornemens en het vakgebied software testen. Van ‘goede test voornemens’ blijft immers ook vaak maar weinig over. Deskundigen hebben de afgelopen weken veel tips gedeeld om goede voornemens vol te houden, welke ook prima toepasbaar zijn op uw goede test voornemens. Of het nu regressietesten, acceptatietesten of tools voor software testen betreft, we helpen u graag met onderstaande praktische tips.

Beperk het aantal goede voornemens

Het is een goed vertrekpunt om een lijst met te maken met álle wenselijke verbeteringen op het gebied van software testen. Van de benoeming van één testverantwoordelijke collega tot aan risk based testen en van de selectie van een testmanagement tool tot aan hergebruik van testscenario’s. Er is immers genoeg te wensen op testgebied.

Het is echter onverstandig om vervolgens al deze wensen te benoemen als goede test voornemens. Prioriteer daarom de lijst en selecteer enkele van de belangrijkste voornemens om vervolgens al uw aandacht hierop te richten. Liever slechts een paar goede voornemens die helemaal uitkomen dan alle aandacht moeten verdelen over een groot aantal.

Stel realistische doelen

Om te zorgen dat doelen kunnen worden behaald, is het van belang om ze realistisch te stellen. Een goed voorbeeld hiervan is om in plaats van geautomatiseerd regressietesten eerst als doel te stellen om een goede (handmatige) regressietest op te bouwen.

Haalbare doelen werken beter dan doelstellingen die te hoog gegrepen zijn. Het verbeteren van het testproces is een geleidelijk proces. Het is aan te bevelen om kleine testverbeteringen door te voeren en deze te borgen alvorens u de volgende stap zet. Een behaald doel geeft bovendien een goed gevoel en is een goede basis voor een volgend realistisch doel.

Schrijf de goede voornemens op en deel ze

Door de goede test voornemens vast te leggen vergroot u de kans op succes aanzienlijk. Doe dit bij voorkeur in presentatievorm in plaats van in een uitgebreid document. Deel en toets de presentatie vervolgens met betrokkenen uit het testproces om gewicht te geven aan de goede test voornemens.

Het is eenvoudiger de goede voornemens te realiseren als betrokkenen bij het testen u daarin ondersteunen. Daarnaast zorgt het voor gezonde druk om de plannen ten uitvoering te brengen, u wilt immers niet dat reeds gedeelde plannen blijven liggen. Ten slotte zorgt het delen van de plannen voor awareness rondom de gewenste testverbeteringen.

Kies een goed startmoment

Direct na een ERP implementatie beginnen met verbeteringen in het testproces werkt net zomin als in de ochtend van 1 januari starten met sporten. Er lopen nog te veel zaken die de aandacht opeisen waardoor er onvoldoende ruimte is voor de goede test voornemens. Betere startmomenten dienen zich aan in de aanloop naar een upgrade, release of een groot software project.

In sommige gevallen is het verstandig om een kortere periode dan een jaar te nemen voor een goed test voornemen. Zo leent een vakantieperiode zich bij uitstek om te starten met testtools, zodat de vruchten hiervan geplukt worden in drukke perioden die daarop volgen. De zomerperiode een goed moment om hier tijd voor vrij te maken.

Kleine fouten zijn niet het einde

Bij het doorvoeren van verbeteringen in het testproces worden fouten gemaakt. Het is daarom belangrijk om regelmatig de balans op te maken met betrekking tot de goede test voornemens en met elkaar te evalueren wat goed ging en wat niet.

Slaagt u er niet in om de vele testcases te borgen in de regressietestset? Blijkt bij een audit dat onvoldoende te achterhalen is wat de testresultaten waren? Grijp de resultaten van de evaluatie aan om de plannen bij te stellen.

Tot slot

De uiteenlopende adviezen over het volhouden van goede voornemens hebben één ding gemeen; het belang van belonen. Hoewel het volhouden van een goed voornemen al een beloning op zichzelf is, moet succes gevierd worden. Met gebak, champagne... of zelfs met een testmanagement tool!

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten

Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.