Geautomatiseerd testen gaat niet vanzelf
December 5, 2019
Wat weet je eigenlijk van geautomatiseerd testen? Heb je daarmee een instant testproces en bespaar je tijd en geld? Of is de realiteit toch anders?
Wat is geautomatiseerd testen?
Geautomatiseerd testen, we horen en lezen er veel over. Vooral het hoger management lijkt zich er aan te verlekkeren. Vergezichten en beloftes over kosten- en tijdsbesparing doen het goed binnen die kringen. Dat geldt ook voor organisaties waar het testproces nog flink te wensen over laat.
Vaak speelt het motief 'gemak' een belangrijke rol. Het management ziet niet in dat een volwassen testproces voorwaardelijk is om met testautomatisering te kunnen starten. De vraag is natuurlijk of testautomatisering dan wel het beloofde land is...
Geautomatiseerd testen kan zeker uitkomst bieden. Bijvoorbeeld in Agile/SCRUM omgevingen waar zeer frequent dezelfde regressietests moeten worden uitgevoerd. Er zijn veel voorbeelden van organisaties die geautomatiseerd testen succesvol toepassen. Er is hier echter een hoop werk aan vooraf gegaan. De randvoorwaarden voor testautomatisering zijn ingevuld, er is een testtool geselecteerd, aangeschaft en geïmplementeerd en de regressietestset is geautomatiseerd met de tool.
Echter, daarna wordt het een flinke uitdaging om het overzicht te houden, wildgroei te voorkomen en om de geautomatiseerde tests werkend te houden. En dit is nou precies het punt waar er in veel gevallen sprake is van onderschatting.
Wanneer geautomatiseerd testen?
Vanuit gemak even snel iets automatiseren werkt niet. Daarvoor is inzicht nodig in het testproces maar ook kennis van de mogelijkheden van testautomatisering. Daarnaast kun je ook niet alles geautomatiseerd testen. De vraag die je jezelf moet stellen is of je voldoende zicht hebt op alle (handmatige) tests die binnen je organisatie worden uitgevoerd.
Welke regressietests worden er uitgevoerd of zouden uitgevoerd moeten worden? Voor welke applicaties en op welke platformen? Wie voert de tests uit? Hoe vaak worden dezelfde tests uitgevoerd. Als deze vragen niet helder beantwoord kunnen worden is geautomatiseerd testen nog ver weg.
Wanneer kostenbeheersing de drijfveer is voor geautomatiseerd testen kun je eveneens bedrogen uitkomen. Niet alleen de implementatie kost geld. Er moeten dus ook kosten gemaakt worden om het geautomatiseerde testproces te beheren. Immers, nieuwe systemen/integraties en releases zorgen er voor dat er nieuwe scripts geschreven moeten worden.
Geautomatiseerd testen werkt op basis van algoritmes en/of scenario's die van tevoren bedacht zijn. Als er wat verandert in de software zullen er aanpassingen gedaan moeten worden in de scripts. Wie gaat dit uitvoeren en hoeveel tijd gaat dit kosten? Dit realiseer je niet met een enkele druk op een knop.
Geautomatiseerd testen kost tijd en geld
Zoals hierboven beschreven betekent geautomatiseerd testen dus dat je tijd en geld moet gaan investeren. Niet alleen bij de start van geautomatiseerd testen maar ook voor het beheer. Ben je voornemens om met testautomatisering aan de slag te gaan is een goede impactanalyse van de voor- en nadelen noodzakelijk.
Belangrijke vraag is of je organisatie er wel klaar voor is. Een volwassen testproces en testorganisatie is onontbeerlijk. Maak een business case om te bepalen of testautomatisering voldoende gaat toevoegen. En zoals eerder aangestipt, je kunt niet alles geautomatiseerd testen.
Een volwassen testproces als voorportaal
Organisaties die hun testproces op orde hebben, zullen minder moeite hebben om terugkerende tests te automatiseren. Kenmerkend voor dit soort organisaties is dat ze de volgende zaken geregeld hebben:
- Er wordt risk & requirement based getest;
- Er is een handmatige regressietestset die wordt gebruikt;
- Er is sprake van centrale testcoördinatie van testtrajecten;
- Er is een gestructureerd testproces.
Met andere woorden, er is sprake van een volwassen testproces.
Het op orde hebben van het testproces gaat gelijk op met het hebben van een goede testmanagement tool. Daarmee maak je de stap naar geautomatiseerd testen mogelijk. Een testmanagement tool is belangrijk om grip te hebben op de handmatige tests en op de geautomatiseerde tests. Het is ook een centrale plek waar de bevindingen worden gemanaged die voortkomen uit de handmatige én uit de geautomatiseerde tests.
Met een testmanagement tool wil je rapporteren op testvoortgang en testdekking. Daarbij doet het er eigenlijk niet toe of tests automatisch of handmatig zijn uitgevoerd. En vergeet daarbij niet het belang van exploratory testing. Zolang A.I. niet op het zelfde niveau als de mens opereert blijft exploratory testing een handmatige activiteit. Ook hierin ondersteunt een goede testmanagement tool.
Testtools voor geautomatiseerd testen
Er zijn tal van testautomation tools te verkrijgen in de markt van professionele testtools. Testersuite heeft integratie-mogelijkheden met tal van dergelijke tools al gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan ICTestautomation of Microficus. Onze consultants geven je hier op-maat-gesneden adviezen over. Plan gerust eens een vrijblijvend adviesgesprek in. We helpen je graag op weg.