De eenvoud van een krachtige test tool
December 4, 2018
Het Testersuite team gelooft sterk in de kracht van eenvoud. Of het nu gaat om het gebruik van een test tool of om het online boeken van een reis, eenvoud maakt ons leven prettiger. En eigenlijk kunnen we stellen dat de hang naar eenvoud generiek is.
Massaal storten we ons op de social media om met de grootste eenvoud te communiceren met de hele wereld. Tegelijkertijd kijken we terug op het verleden met het nostalgisch gevoel dat vroeger alles zo overzichtelijk - lees eenvoudig - was. Of het nu gaat om de toekomst, het heden of het verleden, de mens lijkt te zijn geprogrammeerd om eenvoud te omarmen.
Eenvoud is moeilijk
Johan Cruijff zei ooit: "Voetbal is een simpel spel maar simpel voetballen is heel moeilijk". En hiermee sloeg hij de spijker op zijn kop. Want hoe graag we ook de zaken eenvoudig houden, het lukt de mens iedere keer weer om zaken onnodig ingewikkeld te maken.
Zo ken ik iemand die tegen beter weten in een combimagnetron kocht omdat je er van alles mee kunt. Terwijl de vraag had moeten zijn wat ga ik er mee doen. Het antwoord op deze vraag zou zijn geweest opwarmen en ontdooien. Je begrijpt dat 95% van de functionaliteiten van deze combimagnetron nooit gebruikt zijn.
Een ander voorbeeld wat velen van ons wel eens hebben meegemaakt is de aanschaf van een dure applicatie of ERP-systeem. Nadat met grote trom de software in productie werd genomen keerde het grootste gedeelte van de eindgebruikers al snel weer terug naar het vertrouwde Excel. Of ze gingen op zoek naar shadow-IT. Daarmee de applicatiebeheerders achterlatend in hun zelf gecreëerde complexe bubbel.
Doordacht en eenvoudig uitvoerbaar testproces
Er zijn dus genoeg redenen te vinden waarom dingen eenvoudig gehouden dienen te worden. Dat betekent niet dat er niet goed nagedacht moet worden. Natuurlijk moet een IT-afdeling heel goed weten hoe de IT-processen lopen.
Kies je voor de Waterval methode of voor Scrum/Agile, voor DevOps, of werk je volgens het Kanban principe. Ditzelfde geldt voor je testproces. Hoe richt je dat in en welke tooling gebruik je daarbij. Steeds meer organisaties berijpen dat je niet van een nauwelijks georganiseerd testproces de overstap kunt maken naar geautomatiseerd testen.
Je zult eerst een gedegen testproces moeten optuigen. Los van de vraag of je dit alleen wilt doen om naar geautomatiseerd testen over te stappen. Uiteindelijk draait een goed testproces niet om gemak voor de IT-afdeling maar om betrouwbare software en acceptatie bij de gebruiker. En dit laatste is voor meerdere uitleg vatbaar:
- Een goed testproces heeft tot doel tijdig fouten te ontdekken teneinde herstelkosten en incidenten te voorkomen
- Een goed testproces dient slim en eenvoudig uitvoerbaar te zijn waardoor users makkelijk betrokken kunnen worden bij het proces en nieuwe software sneller geaccepteerd wordt.
Test Tool
Bij Testersuite vinden wij dat een goede test tool onontbeerlijk is als je bovengenoemde punten wilt realiseren. En nog belangrijker, een test tool die slim (door bijvoorbeeld koppelingen met TOPdesk, JIRA en verschillende tools voor testautomatisering), doordacht en krachtig in elkaar zit maar bovenal eenvoud biedt in het gebruik.
Voor zowel de testmanager en testcoördinator als voor de eindgebruikers die betrokken worden in het testproces. Vooral die laatste groep speelt een cruciale rol in het geaccepteerd krijgen van nieuwe software, updates, releases, etc.. Wil je weten hoe we dat doen en waarom onze klanten ons recent beloond hebben met een NPS score van 39,8? In onderstaande video leggen we dat in 2 minuten uit: