Blog
Plan een afspraak

Let's talk about test... Andries Troost

May 31, 2023
Andries Troost profile picture
Andries Troost, Testmanager

In deze blogreeks laten wij testprofessionals uit diverse branches aan het woord. Bij Testersuite horen wij graag de diverse visies op het gebied van testen en wat een testprofessional bezighoudt.

Maak in deze editie van Let’s Talk About Test kennis met Andries, Testmanager bij gemeente Amsterdam (via Pancompany).

"Ik moet toch steeds weer de basale abc'tjes van het testen uitleggen."

Even een heads up: Wie is Andries?

Wat wil je weten, haha? Ik ben 52 jaar en woon samen met Sandra en onze zoon Jasper die op het punt staat het huis uit te gaan. We zijn voor het werk van Sandra in Gorinchem gaan wonen.

Welke titel ik aan mijn werk hang? Tja, in mijn huidige opdracht bij gemeente Amsterdam ben ik testmanager. In die rol stuur ik de mensen en het proces aan. Bij andere opdrachten zit ik weer echt achter de knoppen en doe ik alles zelf. Ja, hoe noem je jezelf dan?

Wilde je op de lagere school al tester worden?

Haha, nou ik heb als kind de verlichting van de oven van mijn ouders ooit kapot gemaakt. Dat was dus mijn eerste testcase. Dat lampje is nooit meer gemaakt. Toen was ik 4 of 5. Later ben ik de hele zomer gaan werken om de Commodore 64 te kunnen kopen. Vooral voor het gamen. Daarnaast was het natuurlijk erg leuk om mijn broer te roepen en dan te typen: 10 print “Marius is gek”; 20 goto 10. Die periode was een opstap naar de IT voor mij.

Op de HEAO moest ik in Turbo Pascal programmeren. Als je dan een fout eruit haalde, had je er gelijk weer twintig fouten bij. De HEAO heb ik niet afgemaakt omdat ik switchte naar de Hogere Zeevaartschool. Daar ben ik afgestudeerd in de logistieke richting met de scriptie procesverbetering in de containerbinnenvaart. Dat is zeg maar de ‘wal-kant’ en niet de ‘vaar-kant’.

Hoe ben je in het testvak terechtgekomen?

Na mijn afstuderen kwam ik bij KZA wat staat voor kwaliteitszorg in de automatisering. Denk hierbij aan kwaliteit van code tot livegang. Dus ook testprocesverbetering. Daar heb ik mijn testopleiding gedaan.

Na KZA kwam ik bij Exact Easy Access terecht. Dit bestaat niet meer. Dit waren twee bedrijven, waarbij de één was gespecialiseerd in barcode scan-software en de ander in ERP-software. Dit is later opgegaan in Exact software. Daar heb ik het testen geprofessionaliseerd en was ik verantwoordelijk voor de servicedesk.

Via een vacature voor een ERP-testmanager ben ik bij Sogeti terecht gekomen. Zo ben ik in de unit van Frank terechtgekomen. Nu werk ik alweer ruim 11 jaar bij PAN-company in een midlance constructie. Van hieruit vervul ik nu de rol van testmanager voor de gemeente Amsterdam.

"Je moet in control blijven anders gaat zo’n project niet slagen."

Waar liggen jouw uitdagingen als testmanager bij gemeente Amsterdam? 

Gemeente Amsterdam wil voor deze SAP-implementatie graag met interne mensen testen. Dat heeft wel wat haken en ogen om het goed te doen. Dit wil je absoluut niet in Excel gaan doen.

We hebben vijf à zes scrum teams. Dan gaat het niet werken als iedereen testcases en bevindingen in Excel gaat zetten en op zijn eigen manier werkt, zonder inzicht wat anderen doen. Frank belde mij en vertelde me over Testersuite. Dat sloot goed aan op het proces waar we nu mee bezig zijn

Ik wil de mensen bij Amsterdam in een vast stramien laten werken. Je moet in control blijven anders gaat zo’n project niet slagen. Door controle te hebben op het proces hou je overzicht, je kan dan tijdig sturen. Met Testersuite kan ik heel snel informatie ophalen. Omdat je inzicht hebt, weet je waar je staat.

Tegen welke problemen loop jij aan als testmanager?

Testen blijft een vak en dat wordt vaak onderschat. Je loopt tegen gebrek aan kennis en kunde aan. Er wordt vaak geroepen ‘we moeten automatiseren’ maar ik moet altijd de standaard abc’tjes uitleggen van de basiselementen van het testen. Dan is test-automatisering heel ver weg en moet je een hoop werk verrichten.

Soms wil een manager test-automatisering doorzetten terwijl de basis niet op orde is. Dan hopen ze tijd en geld te besparen maar bereiken ze het tegenovergestelde. Die mindset eruit krijgen is soms erg moeilijk.

Hoe ga je daar in de praktijk mee om?

Door veel uit te leggen. De standaard abc’tjes weer. Vanuit je testervaring stel je een eisenpakket op. Vaak loop je dan tegen beperkingen aan zoals budget of weerstand tegen het inhuren van mensen. Ik wijs de opdrachtgever dan wel op de risico’s. Als men dan nog steeds vasthoudt aan eigen ideeën, houdt het gewoon op. Het is lastig wanneer je een opdracht goed wil doen en iemand trapt op de rem. Dan is het kiezen, pas ik mij aan of neem ik de opdracht niet aan.

"We hebben Testersuite aan Jira gekoppeld en nog snel ook."

Welke ‘milestones’ heb je behaald bij gemeente Amsterdam?

Een milestone is dat we Testersuite aan Jira hebben gekoppeld en nog snel ook. We moeten realtime bevindingen synchroniseren. Dat is een vereiste. Het is mooi om te zien dat testers van gemeente Amsterdam steeds beter worden in het opstellen van testcases.

Op het eind van je programma wil je een requirement tracebility matrix hebben. Eisen worden vertaald in user stories, die worden geïmporteerd in Testersuite, daar getest en weer teruggekoppeld naar Jira. Natuurlijk kan dat niet bij alles maar een groot deel van de werkzaamheden lopen op deze wijze. Mooi om dat proces te zien groeien.

Welk probleem lost Testersuite voor jou op?

Het probleem van in control blijven. Op een gegeven moment worden dingen te groot doordat je bijvoorbeeld veel mensen betrokken hebt. Als tester kan je alles wat je nodig hebt kwijt in de testcase-opbouw van Testersuite. Het is ook heel eenvoudig om bevindingen te registeren. Als beheerder is vooral het organiseren van regressietesten ideaal vanuit Testersuite. Dit moeten ze blijven doen bij Amsterdam, daar ontkom je niet aan. Immers, SAP heeft regelmatig updates en releases. Hoe wil je dan gaan regressie testen? Weer in Excel? Daar heb je toch echt Testersuite voor nodig.

Waar zie jij kans voor verbetering in Testersuite?

Je hebt in Testersuite termen als requirements, testcases, bevindingen en testtrajecten. Dat was even wennen omdat bij testers de terminologie niet altijd bekend is. Zo is een script een testcase en dat moest even lan den. Wellicht dat je daar wat mee kunt?

Hoe ziet de toekomst van testen eruit?

Ik denk dat je te maken hebt met twee sporen. Er zijn organisaties die het testen op orde hebben, bijvoorbeeld organisaties met een goede DEVOPS-aanpak, en organisaties die dat niet hebben. Voor dat tweede spoor geldt dat je in implementatie projecten nog altijd de abc’tjes moet uitleggen. Dat gaat niet snel veranderen.

"Dat betekent dat je de basics van een goed testproces weer moet gaan uitleggen."

Ik zie dat er bij IT-aanbestedingen vaak ingekocht wordt op basis van de laagste prijs. Hoe weet je dan dat deze partij de beste implementatie doet? Ze zijn op basis van laagste prijs ingehuurd. Ze weten eigenlijk wel hoe het wel moet maar dat wordt te duur en dan winnen ze de inschrijving niet. Dan krijg je weer de discussie over tijd en geld, daarom blijf je organisaties houden die iets niet goed implementeren of geïmplementeerd hebben. Dat betekent dat je de basics van een goed testproces weer moet gaan uitleggen. Maar goed, zo behoud ik mijn werk.

Wat is jouw advies aan andere testmanagers?

Vergeet de abc’tjes van de beginselen van het testen niet. Overschat en onderschat je publiek, de mensen waarmee je in een programma zit, niet. Soms heb je in projecten te maken met mensen die testkennis hebben maar vaker is dit niet het geval. Begin eerst met de basis van het testen want anders kan het behoorlijk spaak lopen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik ben heel benieuwd hoe Testersuite zich verder gaat ontwikkelen. Testersuite vervult duidelijk een vraag. Ik heb binnen Amsterdam een presentatie gehouden over Testersuite bij testautomatiseerders. Ze vroegen toen naar koppelingen met Testersuite. Ik heb toen duidelijk gemaakt dat Testersuite de basis vormt voor je testautomatisering. Als dat goed staat kan je gaan kijken naar koppelingen tussen Testersuite en testautomation-tools.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.