Blog
Plan een afspraak

Let's talk about certificering... Arnoud Loof

August 24, 2020

Arnoud Loof, ICT-coördinator
Arnoud Loof, ICT-coördinator

In deze bijzondere editie van Let’s Talk About Test praten we met Arnoud Loof, ICT-coördinator bij Radboudumc. In dit vraaggesprek vertelt hij hoe Testersuite een belangrijke rol kreeg bij de ISO-certificering van het laboratorium informatiesysteem. Let’s Talk About Certificering!

"Je weet dat ISO je stevig aan de tand gaat voelen"

Even een heads up: Wie is Arnoud?

Ik ben Arnoud Loof en ben werkzaam voor Laboratoriumgeneeskunde bij het Radboudumc. In onze organisatie kennen we vier laboratoria. Binnen één van deze laboratoria ben ik teamleider geweest.

Wat is jouw rol nu?

Binnen de laboratoria is veel te doen over IT. Patiënten diagnostiek gaat wel ergens om. Het is dus niet gek dat IT daar erg belangrijk is. Vooral ook dat het goed werkt en blijft werken. We stellen ons regelmatig de vraag ‘wat als dat of dat omvalt’. De impact op patiënten is erg groot wanneer applicaties het laten afweten.

We hebben toen voorgesteld een functie te creëren voor iemand die de link legt tussen de laboratoria en IT. Uiteindelijk ben ik dit zelf gaan doen. Het is vooral een coördinerende rol. Het AVG stuk heb ik er ook bij gekregen. Het is inmiddels een brede functie.

Hoe pak je dit aan?

Je brengt processen in kaart door middel van processchema’s. Je kijkt hoe een en ander loopt en welke IT-componenten daar een rol in spelen. Wanneer een probleem getackeld moet worden, pakken we dat samen met de servicemanagers van IT op. Hier speelt Testersuite ook een rol in.

Voor welk certificeringstraject hebben jullie Testersuite ingezet?

Dat was NEN-EN-ISO 15189:2012. Vroeger gaf het CCKL hier certificaten voor af aan laboratoria. Tegenwoordig is dat de ISO-certificering.

Het certificeringstraject had veel impact toen we ons laboratorium informatiesysteem GLIMS-8 gingen vervangen voor GLIMS-9. De nieuwe versie had een compleet andere architectuur. Dat betekende nogal wat voor alle koppelingen met middleware van diagnostische apparatuur en koppelingen met ons EPD Epic. Hoe ga je dit regelen en borgen? Dit moet je kunnen laten zien aan ISO.

Wat zorgde ervoor dat jullie Testersuite zijn gaan inzetten voor dit traject?

Je weet dat ISO je stevig aan de tand gaat voelen. Ik moest kunnen aantonen hoe Glims-8 in het verleden gevalideerd was. Dat lukte in sommige gevallen niet. Het heeft me heel veel moeite gekost om dit aan te tonen.

Voor de nieuwe certificering moesten ook weer zaken gedocumenteerd worden. Applicatiebeheerders waren niet gewend om veel te documenteren.

Uiteindelijk heb ik in onze organisatie via Sander Hassert Testersuite leren kennen.

"Ik was even wat minder populair maar inmiddels ziet iedereen de waarde ervan in..."

En dus ging iedereen er enthousiast mee aan de slag...

Nu wordt Testersuite door iedereen omarmd. Maar in het begin was er wat weerstand. Men was niet gewend om testen uit te voeren en vast te leggen via een tool.

Bij de inrichting van Testersuite moet je goed nadenken hoe je de zaken gaat neerzetten. Welke terminologie gebruik je en welke conventies spreek je af. Daar zat in het begin wat weerstand. Nu is iedereen blij dat we het gedaan hebben.

Ik kan nu zaken terugvinden. Alles is in Testersuite gearchiveerd. Ik was even wat minder populair maar inmiddels ziet iedereen de waarde ervan in en weet iedereen wat Testersuite is.

Welke voordelen leverde dit op?

Een systeem kun je nooit 100% getest krijgen. Hooguit 95%. De vraag is of dat voldoende is om live te gaan. Wil je de stuurgroep overtuigen akkoord te gaan met een livegang dan heb je argumenten nodig. Zo heb ik voor een livegang de stuurgroep kunnen duiden dat 200 resterende bevindingen niet blokkerend waren. Dat heeft me enorm geholpen. Na de livegang zijn we die bevindingen verder gaan oppakken.

Ook ISO is blij met deze bewijslast. Ze zijn onder de indruk. Zelfs na de live gang blijven we doorgaan met testen en vastleggen in Testersuite. Auditoren nodigen ons regelmatig uit zaken aan te tonen. Dat kan nu gemakkelijk.

Zijn er functionaliteiten specifiek voor certificeringstrajecten die je in Testersuite terug zou willen zien?

In de samenwerking met externe partijen zou het fijn zijn als naast resultaten ook screenshots geëxporteerd kunnen worden. Ik kan het niet meer voorstellen om zonder Testersuite te werken. Testersuite is voor mij als audit trail ideaal. Geen idee hoe andere ziekenhuizen dit doen zonder Testersuite.

Wat is jouw advies aan andere organisaties die voor een certificeringstraject staan?

Zorg ervoor dat je duidelijk hebt afgesproken hoe je zaken noemt binnen Testersuite. Deze conventie is erg belangrijk voor het terugvinden van testresultaten. Hoe groot maak je een testtraject. Wanneer gebruik je een ketentest, wanneer een recordtest en wat is de naamconventie. Je moet zaken voor de ISO makkelijk kunnen terugvinden. Ook voor je opvolgers in de toekomst. Voor een certificeringstraject is dit erg belangrijk.

Let’s talk?

Heb jij ook interessante ervaringen in het testvak die je wilt delen? Let’s talk!

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.